Alimentația sănătoasă - Ce afectează digestia și ce ajută?
Suferiți adesea de dureri abdominale și alte probleme digestive după ce mâncați? Acest lucru nu este probabil o coincidență: în multe cazuri, dietele greșite sau nesănătoase pot afecta direct tractul digestiv și pot declanșa simptome supărătoare. Acest lucru este extrem de neplăcut pentru cei afectați, dar există șanse de recuperare: Deoarece dieta poate fi influențată. Dar ce ar trebui să căutați în alimentația dvs. pentru a preveni problemele gastrointestinale? Vă vom explica ce puteți mânca pentru a evita durerile de stomac și alte probleme gastrice și cum să vă ușurați digestia.
De ce s-ar putea să resimțiți dureri abdominale după ce ați mâncat
De îndată ce v-ați bucurat de o pizza delicioasă, se anunță primul vestitor al durerilor abdominale neplăcute - mulți oameni suferă de afecțiuni gastrointestinale din cauza alimentației. De ce? Explicația este simplă: Alimentele ingerate pot provoca dificultăți la nivelul stomacului și intestinului din două motive.
- Tractul digestiv încearcă să scape cât mai repede de alimentele la care este sensibil. Nervii gastrici, de exemplu, reacționează sensibil la alimentele alterate sau incompatibile, iar transportul alimentelor poate fi accelerat în mod neobișnuit, rezultând dureri abdominale și crampe după masă, precum și greață și diaree.
- În schimb, alimentele greu de digerat, cum ar fi cele grase, pot fi digerate numai cu eforturi mari și, prin urmare, petrec mai mult timp în stomac și intestin. În timpul proceselor de descompunere prelungite, printre altele, pot exista cantități mari de gaze (balonare), dureri abdominale și senzația de plenitudine gastrică, care îngreunează viața celor afectați.
Problemele gastrice rezultate pot apărea fie singure, fie în legătură cu bolile/tulburările existente ale tractului digestiv. Există boli cu diagnostice/malfuncții organice preexistente și tulburări gastrointestinale funcționale (FGID), în care nu a putut fi diagnosticată nicio cauză organică de bază. Alimentația poate declanșa în general simptome gastrointestinale.
Boli gastrointestinale
Distincte de tulburările gastrointestinale funcționale sunt cele în care se poate diagnostica o boală organică de bază sau o malfuncție, de exemplu:
- Intoleranță la lactoză, gluten sau fructoză
- Gastrită
- Ulcere gastrice
- Infecții ale tractului gastrointestinal
Tulburări gastrointestinale funcționale (FGID)
În tulburările gastrointestinale funcționale (FGID) nu pot fi găsite cauze organice care pot fi responsabile de simptomele pacienților. Totuși, acestea sunt tulburări pot fi foarte neplăcute și pot afecta grav viața de zi cu zi, de exemplu:
- Stomac iritabil/dispepsie funcțională (DF)
O serie de acuze referitoare la regiunea etajului abdominal superior. Există mai multe cauze de bază care nu au fost încă clarificate complet. Dispepsia funcțională apare adesea în combinație cu alte tulburări digestive, cum ar fi SII. Simptomele tipice includ senzația de plenitudine gastrică, sațietate precoce și dureri în etajul abdominal superior.
- Sindromul de intestin iritabil (SII)
Acuzele se referă adesea la tractul gastrointestinal inferior. Acuzele frecvente includ dureri abdominale, balonare și distensie, diaree și/sau constipație. Cauzele suspectate sunt mișcările perturbate ale musculaturii intestinale și hipersensibilitatea nervilor intestinali.
Următoarele simptome pot caracteriza în continuare tulburările menționate mai sus:
- Crampe abdominale
Dureri de stomac spasmodice sau de tip colică, fără localizare specificată
- Greață
Nevoia de a vărsa, dar fără a elimina efectiv conținutul stomacului
- Durere de stomac
Durerea apare de obicei pe partea stângă a trunchiului, aproximativ sub diafragm.
- Dureri abdominale
Durere localizată sub stern
- Balonare
Senzația este similară cu cea a congestiei alimentelor, dar fără legătură cu aportul alimentar anterior
- Presiune abdominală
În funcție de cât de sensibili sunt nervii stomacului, se poate simți ca o senzație puternică de plenitudine gastrică sau poate fi chiar asociată cu durere severă
Obiceiurile alimentare pot declanșa simptome ale tulburărilor funcționale și o ajustare a dietei poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum durerea abdominală, pentru a ajuta pacienții afectați.
În plus, o dietă sănătoasă și echilibrată vă poate menține sănătos în general.
Ce puteți consuma în caz de dureri abdominale
Diverse alimente și feluri de mâncare pot declanșa simptome gastrointestinale și, prin urmare, ar trebui evitate. În plus, puteți încerca să urmați o dietă ușoară și mai multe mese mici decât câteva mari și vedeți cum vă răspunde intestinul. Ar trebui să vă consultați medicul privind orice modificare a dietei.
Legumele prietenoase cu stomacul sunt de exemplu morcovii, dovleacul, broccoli sau mazărea. De asemenea, fructele coapte, precum un măr sau o banană sunt de obicei bine tolerate. Simptomele digestive, cum ar fi durerile abdominale, pot fi declanșate de alimente bogate în grăsimi și cu zahăr, de alimente care cauzează balonare (cum ar fi ceapa sau varza) și de stimulente precum alcoolul și nicotina.
Metodele blânde, cum ar fi fierberea și prepararea la abur, nu numai că ajută la păstrarea cât mai multor substanțe nutritive, dar și la ameliorarea simptomelor stomacului și a intestinelor. De asemenea, acordați-vă timp pentru a mânca și mestecați încet pentru a reduce efortul stomacului.
Pentru a face față în mod corespunzător afecțiunilor gastrointestinale recurente, este logic să ne bazăm în plus pe ajutorul medicamentelor bine tolerate. Datorită combinației sale de nouă plante medicinale, Iberogast® poate calma nervii sensibili, normaliza mișcările tractului gastrointestinal și reduce durerea și inflamația.
De ce este importantă alimentația sănătoasă pentru starea de bine digestivă și ce alimente sunt bune?
Sănătatea este influențată semnificativ de felul în care trăim. Un stil de viață care se preocupă de sănătate, incluzând activitatea fizică și o dietă sănătoasă, are un efect pozitiv asupra sănătății și ajută la prevenirea bolilor. O dietă echilibrată este punctul de plecare pentru digestia regulată. Deserturi, făină albă, cârnați grași și gustări prăjite - oamenii mănâncă adesea orice, în afară de mâncare sănătoasă. De exemplu, dacă mâncarea este săracă în fibre, aceasta poate provoca constipație. De obicei, observăm importanța unei bune digestii numai atunci când intestinul începe să se plângă.
Ce anume constituie o dietă sănătoasă pentru intestin?
Bacteriile din intestin sunt importante pentru sănătate. Există alimente care pot promova flora intestinală și alimente care nu o promovează sau ar putea fi chiar dăunătoare.
Următorii nutrienți ar putea susține flora intestinală:
Fibre alimentare
Fibrele alimentare sunt împărțite în forme solubile în apă și forme insolubile. Forma solubilă a fibrelor alimentare se găsește în primul rând în leguminoase precum fasole, mazăre sau soia, în fructe precum caise, mure și prune uscate, în legume, tărâțe de ovăz și orz. Forma insolubilă a fibrelor alimentare se găsește în principal în produsele integrale, legume, precum morcovi și roșii, fructe, precum mere și banane, nuci și semințe. Fibrele alimentare insolubile nu se dizolvă în apă.
Se recomandă un amestec sănătos din ambele, deoarece acestea servesc drept „hrană” bacteriilor intestinale și, astfel, le susțin.
Prebioticele
Prebioticele sunt un tip de fibre, componente ale alimentelor de tip carbohidrați, care nu sunt digerabile. Servesc ca hrană bacteriilor intestinale și astfel ajută la menținerea florei intestinale sănătoase. Sursele alimentare bune de prebiotice sunt, de exemplu, cicoarea crudă, anghinarea, bananele și alimentele bogate în fibre, cum ar fi secara.
Probioticele
Spre deosebire de prebiotice, probioticele sunt microorganisme vii. Ele ajută la procesarea alimentelor în intestin. În studiile experimentale, unele probiotice au arătat un potențial în reglarea senzației de durere a nervilor intestinali la pacienții cu SII.
Cercetătorii încă încearcă să afle care sunt cele mai bune pentru anumite probleme de sănătate, dar primele rezultate sunt promițătoare: „Lactobacillus”, care se găsește în iaurt și alte alimente fermentate, poate ajuta la diaree, iar „Bifidobacterium”, care se găsește în produsele lactate, poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil (SII) și a altor afecțiuni.
Alimente cu care ar trebui să aveți grijă
Pe de altă parte, există alimente care nu afectează neapărat flora intestinală, dar nici nu o susțin. În general, ar trebui să vă limitați consumul de alimente cu următoarele substanțe nutritive:
Alimente cu posibil efect asupra intestinului
Acestea sunt mâncarea semipreparată, gustările, carnea conservată și afumată. Sarea utilizată în aceste alimente procesate poate irita mucoasa intestinală.
FODMAP
FODMAP sunt zaharuri cu lanț scurt, care sunt absorbite necorespunzător în intestinul subțire, dar care pot fi fermentate rapid de microbiomul intestinal. Deoarece acești carbohidrați atrag mai multă apă în intestin, persoanele cu SII pot prezenta mai multe gaze, balonare și diaree după ce le-au consumat. Dacă suferiți de un intestin iritabil, puteți discuta cu medicul despre o dietă săracă în FODMAP pe termen scurt.
În general, alimente care nu au o bună reputație
Grăsimi rele
Acestea sunt acizii grași saturați, care se găsesc de exemplu în unt, grăsimi de prăjit, untură de porc sau ulei de cocos. Există o legătură cauzală între aportul crescut de grăsimi și problemele cardiace.
Făină albă
Adesea găsită în deserturile noastre preferate precum prăjituri, dulciuri, cornuri și pâine albă. Aceste alimente sunt deseori sărace în fibre alimentare, care susțin bacteriile intestinale.
Semipreparate
În general, alimentele procesate conțin adesea grăsimi întărite, zahăr ascuns și o mulțime de aditivi care pot pune la încercare intestinele și sistemul imunitar.
Alimentație sănătoasă? Se simte bine, are gust bun!
Alimentația sănătoasă și digestivă nu exclude mâncărurile gustoase. Atât timp cât se menține o dietă echilibrată și bine combinată, este bună pentru trup și suflet. Dacă masa este bogată în fibre și include ingrediente bogate în minerale și vitamine, sunteți deja pe cale să vă promovați digestia și starea de bine!
În general, versatilitatea este foarte importantă. O dietă sănătoasă nu înseamnă doar consumul de fructe și legume. Preferați legumele, dar amintiți-vă întotdeauna să schimbați ingredientele din când în când. Acest lucru asigură o dietă echilibrată și sănătoasă.
În plus, atunci când includeți carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele și orezul, concentrați-vă asupra cerealelor integrale. Acest lucru poate crește cantitatea de fibre din alimentație (a se vedea mai sus).
De asemenea, încercați să alegeți conștient grăsimea și să folosiți grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul de rapiță. Încercați să evitați grăsimile ascunse și să consumați sare și zahăr doar moderat.
Iată câteva sugestii de ingrediente pentru o dietă sănătoasă, care sunt bine digerabile pentru stomac:
- Risotto de grâu cu dovlecei, rucola și boia la abur
- Salată de fasole verde cu carne de pasăre slabă preparată la cuptor
- Somon cu fetică și sfeclă roșie preparată la abur
- Vă puteți face un bine dvs. și digestiei dvs., crescând și aportul următoarelor alimente:
- Ananas
- Mere
- Anghinare
- Avocado
- Banane
- Cartofi
- Produse lactate acidificate
- Chimen
Acordați-vă timp pentru a profita la maximum de alimentația sănătoasă
Reducerea stresului, precum și mesele regulate, fără a fi presați de timp și cu aport suficient de lichide, vă pot ajuta în general să preluați controlul asupra unor probleme digestive și să creșteți starea de bine a sistemului digestiv, în combinație cu sugestiile nutriționale furnizate mai sus. Încercați măcar să încorporați următoarele sfaturi în viața de zi cu zi:
- Consumați lichide suficiente
- Utilizați o alimentație echilibrată
- Mestecați încet și bine
- Creați ritmuri și rutine fixe
- Faceți suficientă mișcare
Un prim pas în sprijinul nutrițional
Tratamentul tulburărilor gastrointestinale funcționale precum SII este posibil cu produse precum Iberogast®.
Cu toate acestea, obiceiurile dietetice nesănătoase și alte obiceiuri, combinate cu inactivitatea fizică pot declanșa simptome precum dureri abdominale și obiceiuri intestinale atipice. De aceea, simpla schimbare a acestor factori poate îmbunătăți adesea calitatea vieții și productivitatea pacienților.
Perioade stresante
Stresul la locul de muncă a devenit parte a vieții de zi cu zi pentru mulți oameni. În astfel de situații, o mică schimbare, cum ar fi trecerea unei bule de gaz se poate simți mult mai rău atunci când o persoană este stresată și epuizată. Aceasta nu doar că poate crea probleme psihologice, cum ar fi epuizarea (senzația de burn-out), ci poate afecta și tractul gastrointestinal.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele cât și simptomele supărătoare.