Dureri de stomac și crampe - Cauze și ce puteți face în legătură cu acestea
Aproape nimeni nu este scutit: aproape fiecare persoană suferă de crampe stomacale și intestinale cel puțin o dată pe parcursul vieții. Indiferent dacă este stresul, alimentația necorespunzătoare sau o afecțiune preexistentă, cauzele durerilor de stomac sau ale spasmelor gastrointestinale pot fi foarte diferite. De multe ori este responsabilă o tulburare a tractului digestiv. Aflați cum se dezvoltă simptomele și ce măsuri și medicamente pot ajuta în cazul spasmelor gastrointestinale.
Crampe gastrointestinale - ce sunt?
Senzație de înțepătură, tracțiune sau mai degrabă împingere? Durerea de stomac are multe fațete. Senzația poate fi diferită de fiecare dată și depinde în principal de cauză. Indiferent cum ați descrie această durere de stomac, un lucru este întotdeauna același: localizarea durerii. Stomacul se află în partea stângă a trunchiului, în mare parte ascuns sub rebordul costal stâng. Dacă durerea apare în această regiune, stomacul este cea mai probabilă cauză a disconfortului.
Crampele stomacale, o formă foarte severă de durere de stomac, se caracterizează prin dureri colicative foarte puternice. De obicei, durează doar câteva secunde, dar sunt atât de dureroase încât persoana se simte ca și cum ar fi sfâșiată înăuntru. În funcție de persoană, acestea sunt descrise ca ascuțite, asemănătoare unei arsuri sau tăieturi. Crampele stomacale apar adesea brusc și de mai multe ori la rând.
Durerea intestinală, pe de altă parte, este în mare parte o durere profundă sau centrală. În majoritatea cazurilor, simptomele apar la nivelul buricului sau chiar mai jos. Zgomotul huruitor care se poate auzi însoțește destul de des crampele intestinale. Dacă intestinul gros este afectat în plus față de intestinul subțire, durerea poate fi simțită chiar sub cutia toracică. În general, este dificil să localizăm spasmele gastrointestinale și acest lucru poate duce la un tratament greșit.
Cum se dezvoltă durerile de stomac
Cauzele durerilor de stomac sau ale spasmului gastrointestinal sunt adesea multiple.
Chiar și atunci când procesul digestiv este de fapt normal: De îndată ce bolusul alimentar intră în stomac prin sfincterul esofagian (mușchiul sub formă de inel de la intrarea stomacului), mușchii stomacului își încep mișcările de ondulare și frământare pentru a amesteca alimentele. Alimentele mărunțite anterior în cavitatea bucală și amestecată cu saliva sunt depozitate și pregătite pentru digestia ulterioară. Mâncarea solidă rămâne apoi până la cinci ore în stomac. Apoi trece în intestin, în etape.
Intestinul descompune chimul în componentele sale cele mai mici, utilizabile – substanțele nutritive. În acest scop, sucurile digestive din pancreas și vezica biliară sunt adăugate in chim la începutul intestinului subțire. Odată ce acestea și-au terminat treaba, mucoasa intestinală poate să facă absorbția: datorită numeroaselor pliuri și suprafeței mari, poate absorbi numeroase componente nutritive care pot fi utilizate de organism și le poate transmite în sânge. Colonul extrage apoi fluidele rămase și elimină ceea ce nu poate fi utilizat.
Dacă acest sistem sofisticat se dezechilibrează, se pot produce dureri de stomac sau spasme gastrointestinale.
Pe lângă durerile de stomac și spasmele gastrointestinale, pot apărea în paralel următoarele simptome gastrointestinale:
- Senzație de apăsare la nivelul stomacului
- Eructație
- Senzație de plenitudine gastrică
- Pirozis
- Flatulență
- dureri abdominale
- crampe intestinale
Tratarea acestor simptome este adesea dificilă pentru persoana afectată, mai ales dacă simptomele apar mai frecvent. Viața de zi cu zi este perturbată, teama de noi deranjamente poate fi un companion constant.
Care sunt alți factori declanșatori ai durerii de stomac și ai crampelor gastrointestinale?
După cum s-a menționat deja, motilitatea afectată sau nervii hipersensibili sunt două dintre mecanismele care stau la bază, care pot fi responsabile pentru dezvoltarea simptomelor în tractul gastrointestinal. Aceste disfuncții sunt, printre altele, cauzele unui stomac iritabil sau ale sindromului de intestin iritabil, ambele fiind tulburări gastrointestinale funcționale pentru care nu poate fi diagnosticată nicio cauză organică preexistentă. Tulburările gastrointestinale funcționale, cum ar fi stomacul iritabil și sindromul de intestin iritabil, se caracterizează prin simptome precum sațietatea precoce, senzația de plenitudine gastrică, balonarea sau durerea abdominală.
De exemplu, dacă nervii sunt hipersensibili la iritație, procesele fizice naturale, cum ar fi mișcarea sau umplerea stomacului și a intestinelor, sunt percepute ca fiind prea intense, iar semnalele sunt transmise creierului prin receptorii și nervii senzitivi. Creierul primește aceste semnale, pe care pacientul le percepe drept dureri de stomac în etajul abdominal superior sau crampe intestinale în jurul buricului.
O motilitate afectată, cu mușchii stomacului slăbiți sau prea tensionați poate duce, de asemenea, la dureri abdominale. Dacă mușchii puternic tensionați sunt și întinși, de exemplu de către alimentele ingerate, receptorii pentru durere pot fi iritați.
În plus, supraproducția de acid gastric sau chiar hipersensibilitatea la acid gastric poate determina dezechilibrarea mucoasei gastrice. Această iritație poate duce și la percepția durerii.
Unele boli pot provoca, de asemenea, dureri severe de stomac. De exemplu, în gastrită, stratul de mucus care acoperă interiorul stomacului este afectat. Acidul gastric poate ataca direct celulele mucoasei gastrice și, pe lângă durerea din stomac, poate provoca și alte disconforturi, cum ar fi greața și vărsăturile. Cauzele gastritei pot include bacteriile, medicamentele sau chiar propriul sistem imunitar.
În plus, următorii factori sau boli poartă responsabilitatea pentru spasmele gastrointestinale:
- Stomac iritabil (așa cum a fost prezentat mai sus)
- Sindromul de intestin iritabil (așa cum a fost prezentat mai sus)
- Infecții ale tractului gastrointestinal
- Flatulență
- Balonare
- Reflux gastric
- Ulcere gastrice
- Cancer gastric
Dacă nu știți sigur de unde provin simptomele dvs. sau dacă bănuiți că aveți o afecțiune medicală, nu ezitați să mergeți la medic. Nu este ușor să identificați problemele gastrointestinale, deoarece mulți factori joacă un rol. Așadar, medicul va încerca să obțină cea mai bună imagine posibilă a stării dvs.: Vă va solicita informații despre acuze și despre orice boală preexistentă. Factorii declanșatori cunoscuți, durata, tipul durerii, localizarea și simptomele însoțitoare joacă un rol important în izolarea problemei. Medicul vă va întreba și despre stilul general de viață și obiceiurile alimentare, scaunul, urinarea și orice schimbări potențiale ale greutății. De asemenea, palparea, monitorizarea sunetelor gastrice sau o ecografie a stomacului poate ajuta decisiv la diagnosticare. Uneori este necesară o analiză de sânge, o gastroscopie sau o colonoscopie.
Durerile de stomac la copii
Copiii suferă de dureri abdominale relativ frecvent. Părinții îngrijorați se întreabă care ar putea fi cauza acuzelor: Mâncare grasă seara? Un virus gastrointestinal? Sau este doar teama de școală? Pentru a exclude o cauză fizică, trebuie să consultați întotdeauna un medic, mai ales dacă durerea persistă sau revine frecvent.
Copiii mici, în special, prezintă adesea dificultăți în localizarea corectă a durerii și pot fi afectate alte părți ale corpului. Cu toate acestea, în cazul în care copiii continuă să se plângă de dureri abdominale, acestea sunt adesea cauzate de stres (școlar). Acest lucru poate declanșa o perturbare a mișcării (motilității) stomacului și hipersensibilitate în tractul gastrointestinal și, prin urmare, acuze precum greață, balonare, crampe stomacale și flatulență. Pe lângă durerea abdominală, există și alte simptome care pot fi asociate cu stresul, de exemplu:
- Insomnie
- Tulburări de alimentație
- Modificări ale comportamentului (agresivitate sau retragere în sine)
- Deficite de concentrare
- Dureri de cap
Dacă motivul unei astfel de dureri de stomac este stresul, există măsuri pentru prevenirea și combaterea sa. Încercați următoarele:
- Ascultați în mod activ și adresați întrebări despre griji și temeri, oferind în același timp sugestii de soluții.
- Ajutați-vă copilul să-și petreacă timpul liber într-un mod relaxat, cu activități/hobby-uri selectate, care sunt distractive, cu suficient timp pentru joacă și prieteni.
- Arătați-i copilului că școala este un loc bun, încurajându-l să fi prezent în mod regulat; în caz contrar, problema se poate agrava.
Dacă nu știți sigur de unde provin simptomele copilului sau dacă bănuiți o afecțiune medicală, nu ezitați să mergeți la medic!
Dureri de stomac la mișcare, alergare și mers
În general, exercițiile fizice în viața de zi cu zi și activitățile sportive moderate promovează echilibrul gastrointestinal, astfel încât, de exemplu, constipația poate apărea mai rar. Cu toate acestea, unii oameni raportează dureri de stomac după efort fizic, cum ar fi alergarea. Știința a fost preocupată de mult timp de legătura dintre sport și problemele gastrointestinale, dar nu toate detaliile au fost încă investigate. O explicație pentru durerea de stomac poate fi creșterea presiunii în sfincterul esofagian imediat după efortul fizic. Unii oameni percep acest lucru ca fiind dureros. Dar presiunea se normalizează în decurs de o oră de la sfârșitul exercițiului.
Efortul fizic solicitant poate influența motilitatea și golirea stomacului. Unele studii discută despre efectul inhibitor al exercițiului fizic asupra golirii gastrice la intensitate ridicată a exercițiului. În timpul efortului intens, există și o deshidratare normală și o temperatură corporală crescută.
Uneori, cei care se antrenează pentru competiții consumă mulți carbohidrați și au un conținut mai mare în stomac în timpul sportului și pot prezenta stres emoțional suplimentar asociat cu eliberarea hormonală. Aceștia sunt toți factori suplimentari care ar putea reduce golirea gastrică și ar putea duce la acuze conexe.
Ce să mâncați pentru a atenua durerile de stomac?
Mulți oameni își pot exacerba problemele gastrointestinale preexistente din cauza obiceiurilor alimentare sau a alimentației. Dacă tractul gastrointestinal nu poate funcționa în mod optim, este important să îl susțineți cu hrană adecvată, ușor digerabilă și prietenoasă cu stomacul.
Aceasta include alimente cu fibre și grăsimi bune, cum ar fi:
- carne slabă și cârnați (cum ar fi din carne de pasăre)
- brânzeturi ușoare
- preparate din lapte și ouă cu conținut scăzut de grăsimi
- grăsimi vegetale
- Fructe și legume, cum ar fi:
- mere
- banane
- pere
- chimen
- morcovi
- dovleceii sunt, de asemenea, bine tolerați.
La fel de importantă ca alegerea corectă a alimentelor este prepararea adecvată. Metodele adecvate, cum ar fi gătitul ușor și la abur, sunt cele mai bune modalități de a vă pregăti mâncarea. În plus, alimentele ar trebui să conțină cât mai mulți nutrienți posibil.
De asemenea, trebuie acordat suficient timp pentru consumul alimentelor. Pentru a evita suprasolicitarea stomacului, mai bine consumați câteva porții mici pe tot parcursul zilei. Cel mai important: Ascultați-vă corpul: când consumați anumite tipuri de alimente veți observa când sau dacă este bine să le evitați. Pentru a reduce durerile de stomac și alte acuze gastrointestinale după masă, este esențial să aruncați o privire mai atentă asupra propriilor obiceiuri alimentare.
Remedii casnice pentru durerile de stomac
Puteți face multe pentru a trata durerea abdominală în cadrul tulburărilor gastrointestinale funcționale care sunt declanșate de factori externi, dar care nu sunt cauzate de vreo boală organică. Următoarele soluții s-au dovedit deseori eficiente dacă acuzele sunt declanșate de nutriție sau stres. Acestea vă pot ajuta să atenuați simptomele și să vă ușurați viața de zi cu zi:
Evitați stresul și integrați momente relaxate în viața de zi cu zi, de exemplu băi de plante în care adăugați lavandă, sau o sticlă cu apă fierbinte; de asemenea, plimbările lente și scurte vă pot ajuta să vă relaxați. Dacă stomacul începe să se răzvrătească, un masaj poate fi foarte liniștitor: frecați în sens orar zona stomacului, cu mâna întinsă, timp de câteva minute. Acest lucru împinge mai departe aerul acumulat și poate stimula digestia.
Încercați să vă mențineți activ(ă); exercițiile fizice suficiente reprezintă un remediu important pentru simptomele gastrointestinale: joggingul ușor, înotul sau ciclismul pot echilibra digestia și sunt bune împotriva constipației. În general, sunt recomandate două sesiuni de sport pe săptămână.
După cum s-a menționat deja, o alimentație adecvată este, de asemenea, relevantă: puteți încerca să evitați felurile de mâncare bogate în grăsimi, foarte condimentate, foarte dulci sau extrem de sărate și toate alimentele individuale care vă cauzează probleme. De asemenea, beți aproximativ doi litri de lichide, precum apă pură, zilnic. Ceaiurile de mentă, chimen, fenicul, anason și mușețel au un efect bun asupra digestiei.
În general, plantele medicinale reprezintă o modalitate bună de a calma stomacul iritabil. Un tratament care combină 9 plante medicinale este Iberogast®. Datorită combinației sale unice de extracte de plante medicinale naturale, poate fi eficient în mai multe părți ale tractului digestiv simultan (principiul țintelor multiple) și astfel ameliorează diferite probleme gastrointestinale funcționale, precum stomacul iritabil și sindromul de intestin iritabil. Inclusiv durere și crampe.
Ameliorarea simptomelor: medicamente pentru durerile de stomac și crampele gastrointestinale
Tratamentul durerilor de stomac și al crampelor depinde în primul rând de cauza identificată a durerii. Prin urmare, este necesară o investigație prealabilă aprofundată. Astfel, medicul va adresa întrebări despre durere și obiceiurile de viață și va examina pacientul. Cu toate acestea, factorul declanșator nu este întotdeauna evident în spasmele stomacale și frecvent pot exista mai mulți factori responsabili pentru simptome.
Ce ajută împotriva durerilor de stomac? Pentru o îmbunătățire eficientă a simptomelor legate de tulburările gastrointestinale funcționale, medicamentele care vizează și ameliorează simultan mai multe simptome și posibile cauze, cum ar fi Iberogast®, sunt deosebit de potrivite. Puterea concentrată a naturii pune la dispoziție multe plante medicinale extrem de eficiente. Iberogast poate să amelioreze numeroase simptome, vizând simultan mai multe mecanisme/cauze de bază
Pe lângă durerile de stomac, alte simptome din tractul digestiv pot fi tratate în mod natural cu Iberogast®. În plus, se poate utiliza la copii începând cu vârsta de trei ani. [ȚĂRILE VOR ADAPTA ÎN CONFORMITATE CU GHIDURILE LOCALE]
Iberogast® conține o combinație a următoarelor plante medicinale:
- Iberis amara (limba mării)
- Rădăcină de angelică
- Semințe de chimen
- Flori de mușețel
- Fructe de armurariu
- Frunze de roiniță
- Rostopască
- Frunze de mentă
- Rădăcină de lemn dulce
Pacienții care se întreabă ce i-ar putea ajuta în durerile de stomac se pot baza, așadar, pe ajutorul eficient și tolerabil al Iberogast®: pe de o parte, ajută la normalizarea activității musculaturii gastrointestinale, reduce hipersensibilitatea nervilor gastrici și astfel poate ameliora durerile de stomac, iar pe de altă parte, reduce inflamația și protejează tractul digestiv prin acțiunea protectoare a mucusului.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.