Motilitate gastrică - ritmul tractului gastrointestinal
„Motilitate? Nu mă afectează!” Mulți oameni cred aceasta atunci când aud pentru prima dată termenul, destul de puțin cunoscut. De fapt, motilitatea este esențială pentru fiecare dintre noi și acesta este un lucru bun. Motilitatea reprezintă mișcările coordonate precis ale stomacului și intestinului.
Ce este exact motilitatea?
Dacă alimentele ajung în stomac, digestia poate începe. Pentru ca organismul să poată utiliza nutrienții individuali în cel mai bun mod posibil, trebuie să descompună alimentele în cele mai mici blocuri de construcție. În mod normal, alimentele rămân în stomac timp de aproximativ trei ore înainte de a pătrunde în intestinul subțire și apoi în colon. Rapiditatea golirii stomacului depinde și de compoziția alimentelor.
Pentru a obține efectul maxim, sucurile digestive trebuie deja amestecate bine cu alimentele din stomac. Când chimul ajunge în intestine, acesta este descompus în continuare de enzimele digestive din pancreas. Dar doar aceasta nu este suficient: În plus, este esențial ca alimentele descompuse să fie transportate într-un mod controlat după fiecare etapă digestivă.
Tocmai de aceea, motilitatea în tractul digestiv joacă un rol atât de important: stomacul și intestinul se pot mișca activ, ca răspuns la poziția și cantitatea de alimente care trebuie digerate.
Mușchii stomacului și ai intestinului asigură peristaltismul, anume, contracțiile musculare ondulate, care ar trebui să transporte chimul mai departe. Această contracție și relaxare coordonată amintește de mișcarea unei râme. Cât de mult se mișcă mușchii depinde de cantitatea și poziția alimentelor. Mișcările amestecă bine alimentele în mod segmentat, pe zone individuale ale stomacului sau intestinului. Sucul gastric și enzimele digestive sunt distribuite pe tot chimul.
Această motilitate nu este coordonată direct de creier, ci de sistemul nervos enteric, anume, rețeaua de nervi din tractul digestiv care cuprinde aproximativ la fel de multe celule nervoase ca și măduva spinării. Sistemul nervos enteric poate acționa independent de creier, deși este conectat la acesta și pot fi schimbate semnale între cele două părți.
Ce anume are impact asupra motilității?
Mișcarea mușchilor din tractul gastrointestinal poate fi influențată negativ de mulți factori. De exemplu, o afectare poate fi observată la cei cu tulburări gastrointestinale funcționale (FGIS), declanșată la persoanele cu niveluri ridicate de stres sau cu o alimentație inadecvată.
Tulburări gastrointestinale funcționale
Tulburările gastrointestinale funcționale (FGIS), cum ar fi sindromul de intestin iritabil sau stomacul iritabil, sunt adesea asociate cu dismotilitatea. Persoanele cu stomac iritabil suferă mai ales de un sentiment de plenitudine gastrică, sațietate precoce și dureri la nivelul etajului abdominal superior. Persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil prezintă în principal dureri abdominale, balonare și distensie. Simptomele ambelor tulburări sunt foarte asemănătoare și se suprapun la 30% dintre pacienți. Citiți mai multe despre acest lucru în „Sindromul de intestin iritabil” și „Stomacul iritabil”.
Factori psihologici
Psihicul poate să „lovească stomacul” și să declanșeze tulburări ale mișcării musculaturii. Acest lucru poate fi urmarea faptului că organismul eliberează mai mulți hormoni de stres în timpul tensiunii emoționale ridicate.
Ce se întâmplă dacă motilitatea este perturbată?
Perturbarea motilității tractului gastrointestinal poate afecta transportul chimului.
Mușchii din partea superioară a stomacului sunt prea încordați pentru a se ajusta în volum, pentru a oferi spațiu fiziologic pentru alimentele ingerate. Mușchii din partea inferioară a stomacului, care duce la intestinul subțire, sunt prea slabi pentru a transporta alimentele către intestin.
În caz de motilitate perturbată, mulți oameni prezintă mai multe acuze în același timp. Acestea pot include:
- Senzație de plenitudine gastrică
- Balonare
- Greață și vărsături
- Pirozis
- Durere de stomac
- Crampe stomacale
Tratamentul dismotilității
O terapie eficientă pentru dismotilitate trebuie să se concentreze în primul rând pe cauza de bază. După ce factorul declanșator a fost atenuat sau tulburarea cauzală a fost identificată și tratată, simptomele pot fi ameliorate și mișcarea coordonată a tractului gastrointestinal poate fi restaurată.
Un stil de viață echilibrat include activitate fizică și o dietă adaptată.
Este dificil să se emită o afirmație generală despre alimentele care declanșează simptome și care nu. Fiecare persoană este diferită, mai ales când vine vorba de nutriție. Prin urmare, poate fi încercat un plan de dietă individual.
Urmați sfaturile medicului dvs. și elaborați un plan dietetic personalizat. De asemenea, puteți încerca
- să stabiliți o rutină alimentară care include mic dejun, o masă la mijlocul zilei și o masă seara, precum și gustări adecvate între mese
- să consumați porții mici
- să reduceți timpul dintre mese și evitați să săriți peste mese
- să mestecați încet și să petreceți mult timp mâncând
- să evitați să mâncați în deplasare și pe fugă - încercați să consumați alimentele stând la masă
- să consumați suficiente lichide
- să evitați consumul excesiv de alimente și postul alimentar
Dacă aceste măsuri nu ajută, se poate încerca o dietă strictă, timp de 6 săptămâni, sub supraveghere medicală, recomandată în general pacienților cu SII. Aceasta exclude toate alimentele și băuturile considerate a provoca probleme pe baza cercetărilor și a practicii clinice. Aceasta este o dietă cu un conținut scăzut de oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli, cunoscută prin abrevierea de dietă săracă în FODMAP. Important: O dietă FODMAP este o intervenție majoră. Așadar, se urmează exclusiv sub supravegherea unui medic și/sau a unui dietetician clinic.
Perioade stresante/când stresul la locul de muncă întoarce stomacul pe dos
Stresul la locul de muncă a devenit parte a vieții de zi cu zi pentru mulți oameni. În astfel de situații, o mică schimbare, cum ar fi trecerea unei bule de gaz, poate declanșa simptome și se poate simți mult mai rău atunci când o persoană este stresată și epuizată. Stresul nu doar că poate crea probleme psihologice, cum ar fi epuizarea (senzația de burn-out), ci poate afecta și tractul gastrointestinal.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele cât și simptomele supărătoare.