Greața - un reflex protector indispensabil
Dacă o senzație neplăcută slabă se răspândește în stomac, clopotele de alarmă încep să răsune: Oricine suferă de greață se teme întotdeauna că ar putea vomita în curând. În funcție de gravitatea simptomelor de greață, activitățile de zi cu zi pot deveni o povară. Cu toate acestea, tratarea greții este adesea problematică, deoarece cauzele pot fi diverse. Așadar, care poate fi motivul? Și cum puteți scăpa de greață și vărsături?
Ce provoaca greața
Un bolnav se poate simți deranjat de greață, dar de fapt aceasta este un mecanism foarte util. Este un semnal de avertizare clar, care vă anunță în mod inconfundabil corpul că ceva nu este în regulă. Dacă stomacul sau primele secțiuni ale intestinului subțire declanșează clopote de alarmă (de exemplu, din cauza substanțelor iritante din dieta dvs.), poate apărea greața. Persoana afectată se simte rău și știe că trebuie să fie (extrem de) atentă. Ar trebui să se asigure că va evita această substanță iritantă pentru stomac în viitor. În numeroase cazuri, greața este urmată de vărsături.
Organismul știe despre această sensibilitate a tractului gastrointestinal. Pentru a se proteja de influențele nocive, a dezvoltat mecanisme pentru a scăpa cât mai repede de poluanți, agenți patogeni sau stimuli neplăcuți. Pe de-o parte, conținutul dăunător al tractului digestiv poate fi eliminat prin diaree cât mai curând posibil, pe de altă parte, substanțele nocive pot fi îndepărtate din organism înainte ca acestea să ajungă în procesul digestiv, prin vărsături.
Ce semnale timpurii indică vărsăturile?
Greața nu înseamnă neapărat că veți vărsa. Adesea, iritația care alertează stomacul și intestinele dispare de la sine. În caz contrar, senzația de neliniște din stomac se poate dezvolta rapid. Dacă vărsăturile sunt iminente, de obicei se anunță imediat prin câteva semne clare:
- Paloarea feței
- Senzația de greață devine din ce în ce mai puternică
- Episoade de transpirații reci
- Producția de salivă crește rapid - organismul face aceasta pentru a proteja dinții de acidul agresiv al stomacului
Mai ales când este vorba de ultimul semn, durează doar câteva clipe până când persoana afectată trebuie să verse.
Ce cauzează greața și vărsăturile
Greața și vărsăturile sunt funcții de protecție indispensabile ale corpului. Factorii declanșatori și procesul intern sunt coordonate precis. De exemplu, dacă percepem un miros dezgustător, nervii olfactivi ai nasului transmit rapid informațiile către centrul vomei din creier. Dacă nervii din stomac și intestinul subțire întâlnesc substanțe suspecte în timpul digestiei, procedează la fel. Aceștia trimit imediat semnale nervoase către centrul vomei, iar persoana afectată simte că îi este greață. Dacă se depășește un anumit prag, centrul vomei răspunde: Se coordonează cu centrul respirator și cu sistemul cardiovascular și comandă atât musculatura intestinală, cât și diafragmul să se contracte violent. Conținutul stomacului și intestinului subțire este astfel eliminat din corp cu forță - persoana afectată vomită.
Există nenumărați factori declanșatori și cauze pentru greață sau chiar vărsături, de la factori declanșatori minori, ușor de remediat, la cauze severe care pot necesita asistență medicală imediată:
- Dezgust
- Stres
- Rău de călătorie
- Cofeină, nicotină și alcool
- Migrenă
- Infecții
- Gastrită
- Intoleranță alimentară
- Tulburări gastrointestinale funcționale, cum ar fi stomacul iritabil
- Colici
- Pielonefrită
- Apendicită
Toți acești factori și mulți alții pot fi responsabili de apariția greței. În orice caz, greața și vărsăturile sunt semne că ceva nu este în regulă în corp. Așadar, nu ignorați aceste semnale de avertizare.
Cauze pentru greață cronică, permanentă sau recurentă
Greața cronică, recurentă sau constantă poate avea multe cauze. Cea mai citată este sarcina. Dar, de asemenea, alergiile, intoleranțele alimentare sau tulburările precum stomacul iritabil (dispepsie funcțională) și sindromul de intestin iritabil pot însoți greața recurentă. Adesea greața apare după ingestie, motiv pentru care persoanele cu greață cronică dezvoltă anxietate imediată cu privire la alimentație. Unii oameni pierd atât de mult în greutate din cauza greței cronice încât pot fi considerați anorexici, chiar dacă nu sunt.
Dar cauzele nu se găsesc întotdeauna în tractul gastrointestinal. Pe lângă factorii declanșatori frecvenți, bolile de rinichi, inimă sau hipertensiunea arterială pot provoca greață. Din acest motiv, este important să consultați un medic atunci când greața apare în mod repetat.
Greața cronică este diagnosticată atunci când se aplică următorii factori1:
- Greața este deranjantă (suficient de severă pentru a afecta activitățile obișnuite). Apare cel puțin o zi pe săptămână și/sau există unul sau mai multe episoade de vărsături pe săptămână.
- Sunt excluse vărsăturile auto-induse, tulburările de alimentație, regurgitarea sau ruminația.
- Nu există dovezi de boli organice, sistemice sau metabolice care ar putea explica simptomele în cadrul investigațiilor de rutină (inclusiv la endoscopia tractului digestiv superior).
Combinația dintre greață și alte simptome
Greața este un simptom care poate fi asociat cu o varietate de alte simptome gastrointestinale, cum ar fi refluxul acid, eructația, pirozisul și multe altele.
Reflux înseamnă „a curge înapoi”. În acest caz, înseamnă că o parte din conținutul stomacului revine în esofag. Greața este adesea asociată cu refluxul, dar poate depinde de o mulțime de factori și de susceptibilitatea individuală. Adesea există probleme cu mușchiul sfincterului dintre stomac și esofag, dar refluxul în sine este normal într-un anumit grad. Simplu spus, sucul gastric care refluează poate irita terminațiile nervoase din peretele esofagului, care apoi poate transmite un semnal și către centrul vomei. Dacă nervii sunt deosebit de sensibili, vor răspunde și mai puternic.
Greața apare adesea în combinație cu alte boli și acuze gastrointestinale, cum ar fi:
- Reflux acid (așa cum este descris mai sus)
- Pirozis
- Eructație
- Stomac iritabil
- Presiune gastrică
- Indigestie
- Boală renală
- Inflamație a ficatului (hepatită)
- Insuficiență cardiacă
- Tensiune arterială crescută
- Tumoră la nivelul creierului sau măduvei spinării
Aceste simptome sunt posibile, dar nu sunt neapărat motivul greței. Adresați-vă medicului dacă suferiți de stare de greață prelungită (cel puțin o zi pe săptămână și/sau unul sau mai multe episoade de vărsături pe săptămână) sau dacă este însoțită de alte simptome, cum ar fi dureri severe în zona gastrointestinală. Medicii pot determina cauza și pot iniția cea mai potrivită terapie pentru dvs.
Greața în timpul sarcinii, primul și ultimul trimestru
Greața apare mai des în primele câteva săptămâni de sarcină. Greața începe de obicei în a șaptea săptămână și durează până în aproximativ a 20-a săptămână de sarcină, dar poate apărea și mai târziu din cauza hormonilor din organism și a poverii asupra uterului, din a 31-a săptămână de sarcină.
Aceste lucruri pot ajuta împotriva greței în timpul sarcinii:
- Distribuiți mesele pe tot parcursul zilei și reduceți presiunea din stomac.
- Continuați să beți multe lichide și asigurați corpului vitaminele și mineralele necesare. Pentru greață, vă poate ajuta să beți apă plată și ceaiuri din plante, cum ar fi de mușețel și mentă. Acest lucru ameliorează senzația de stomac slăbit.
- Când mâncați, ar trebui să consumați cantități mai mici. Exemple de alimente ușor de digerat:
- Fructe uscate
- Biscuiți
- Pesmeți
- Banane
- Ghimbir
Dacă doriți să vă atenuați acuzele cu medicamente, discutați întotdeauna în prealabil cu medicul despre acest lucru.
Remedii casnice pentru greață
Merită să încercați să tratați greața (care nu are nicio cauză gravă) cu remedii casnice.
Reducerea consumului de cafea, alcool, nicotină și de sucuri acre, cum ar fi sucul de portocale, vă poate ajuta. Feniculul poate avea un efect calmant asupra stomacului. Atunci când senzația de plenitudine gastrică este cauza greței, ingredientele valoroase ale chimenului pot rezolva problemele stomacului.
Morcovii conțin o cantitate mare de fibre atunci când sunt gătiți; în medicina populară, se consideră că leagă toxinele din intestin și, astfel, pot contribui la o diminuare mai rapidă a stării de greață.
Consumul unei cantități mai mari de lichide poate fi de asemenea util: o ceașcă de ceai cald de mentă, mușețel sau ghimbir sau o felie de lămâie proaspăt tăiată stoarsă într-un pahar cu apă.
Aerul proaspăt poate ajuta, de asemenea, împotriva greței - puteți face o scurtă plimbare afară sau puteți deschide ferestrele.
Desigur, este întotdeauna cel mai bine să evitați de la bun început cauzele greței, dacă vă cunoașteți factorii declanșatori. Nu toate remediile casnice îi ajută pe toți cei afectați. Oamenii sunt diferiți și toată lumea reacționează diferit. Prin urmare, se recomandă să încercați și, dacă ați găsit remediul potrivit pentru dvs., să îl aplicați la primele semne de greață.
Se recomandă o vizită la medic în cazul în care simptomele se înrăutățesc, durează câteva zile sau sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi dureri severe în zona gastrointestinală. Descrierea evoluției bolii și examinările fizice ajută la diagnosticarea cauzei specifice a greței.
Cum se tratează corect greața?
În tratamentul ulterior, nu căutați doar ameliorarea simptomelor, ci vizați factorii declanșatori și cauzele care stau la bază. Tratamentul cu Iberogast® ameliorează greața ca simptom al stomacului iritabil, cunoscut și sub numele de dispepsie funcțională. Lichidul pe bază de plante calmează nervii gastrici hipersensibili, protejează mucoasa gastrică și normalizează mișcările mușchilor din zona gastrointestinală.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.