Flatulența – Cum să ''scoateți vântul din pânze''
La început: Nu vă panicați! Flatulența este complet normală. Toată lumea adăpostește o anumită cantitate de gaze în intestin. Aceasta face parte dintr-o digestie sănătoasă. Doar dacă gazul este perceput ca fiind incomod, acesta devine o povară, cu simptome precum balonarea sau distensia. Sau ar putea fi jenant, dacă sunteți în public și gazul trebuie eliminat.
Cele trei modalități de a elimina gazele din tractul gastrointestinal:
- Ejecție (dar o eructație în public nu este atât de distractivă)
- Absorbție și expirație în cantități reduse (după ce gazul a trecut prin pereții tractului digestiv)
- SAU: Coborârea troliului (ceea ce puteți auzi ca un... vânt!)
Apropo: Până la 24 de eliminări de gaz în 24 de ore se consideră normale, doar eliminarea excesivă de gaz se numește flatulență.
Obiceiuri alimentare care favorizează flatulența:
Obiceiuri alimentare: Printre cei mai importanți și frecvenți factori declanșatori ai flatulenței se numără obiceiurile alimentare și nutriționale „greșite”.
Viteza de hrănire: Consumul grăbit de alimente poate duce la înghițirea unei cantități mari de aer împreună cu alimentele, care apoi ajunge în tractul digestiv.
Anumite alimente: Alimentele care generează gaze pot provoca flatulență: linte, fasole etc. De asemenea, mesele foarte copioase, grase sau dulci pot provoca flatulență, precum și consumul excesiv de alcool și cafea.
Înlocuitorii zahărului: Înlocuitorii zahărului, cum ar fi sorbitolul sau xilitolul, care se găsesc în multe produse dietetice, light și fără zahăr, pot fi, de asemenea, un factor declanșator.
Stres: Problemele digestive pot rezulta dintr-un nivel ridicat și persistent de stres.
Intoleranța alimentară: În special intoleranța la lactoză și fructoză poate provoca flatulență: Ambele zaharuri trec nedigerate prin tractul digestiv din cauza lipsei enzimelor interne pentru digestie sau absorbție. Bacteriile din intestine sunt „fericite” datorită acestui aliment suplimentar din intestinul gros, dar produc gaze prin digerarea acestor zaharuri.
Dezechilibru al florei intestinale: Persoanele care suferă de flatulență pot prezenta o compoziție diferită a florei intestinale bacteriene față de persoanele care nu prezintă flatulență.
Bacterii intestinale: Majoritatea gazelor intestinale sunt generate de bacteriile intestinale în sine, ca parte a procesului digestiv normal. Acest proces poate fi intensificat de anumite alimente. Fibrele conținute în alimentele vegetale sunt considerate pe bună dreptate sănătoase, dar pot provoca și flatulență.
Cum să lăsați drum liber în calea flatulenței.
Există diferite remedii casnice și medicamente împotriva flatulenței neplăcute:
- Evitarea alimentelor care sunt considerate a promova flatulența
- Dacă anumite alimente nu sunt tolerate, evitați-le - de exemplu, produsele lactate în cazul intoleranței la lactoză; vinul roșu sau brânzeturile în cazul intoleranței la histamină.
- Atât pentru copii mici, cât și pentru adulți, un masaj abdominal poate ajuta, prin masarea ușoară a abdomenului cu o mișcare circulară în sens orar.
- Aplicarea locală de căldură pentru relaxarea mușchilor intestinali, de exemplu prin plasarea unei sticle cu apă fierbinte pe abdomen.
- Utilizarea așa-numitelor carminative, cum ar fi chimenul. Ingredientele lor active sunt uleiuri esențiale, care facilitează eliminarea gazelor intestinale. Totuși, acești agenți nu previn flatulența, ci asigură doar o eliminare mai discretă a gazelor intestinale. Dacă utilizați carminative pentru copii, asigurați-vă că utilizați produse autorizate adecvate.
Sau pur și simplu încercați Iberogast® - este un medicament natural pe bază de plante care poate fi utilizat în tulburările digestive funcționale caracterizate, printre altele, prin flatulență, senzație de plenitudine gastrică și balonare.
Eficacitatea Iberogast® se datorează combinației unice de nouă extracte puternice din plante medicinale (inclusiv chimen), care se susțin reciproc și oferă ameliorarea eficientă a flatulenței și a altor simptome intestinale ale tulburărilor gastrointestinale funcționale, cum ar fi:
- Crampe abdominale
Dureri de stomac spasmodice sau de tip colică, fără localizare specificată
- Greață
Senzație urgentă de vărsături, dar fără a se produce de fapt
- Durere de stomac
Durerea de stomac se resimte foarte diferit în funcție de cauză. Aceasta apare de obicei pe partea stângă a trunchiului, aproximativ sub diafragm.
- Dureri abdominale
Durere sub stern/durere localizată în etajul abdominal superior
- Senzație de plenitudine gastrică
Senzație de congestie a alimentelor fără legătură cu ingestia anterioară de alimente care ar putea explica această senzație
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.