Frunze de roiniță (Melissae folium) – calmează stomacul
Roinița are numeroase efecte în zona gastrointestinală: Pe de o parte, frunzele de roiniță relaxează și calmează spasmele datorită ingredientelor lor antispastice și calmante. În plus, roinița are rol gastroprotector și ingredientele sale active contribuie la efectul său antiinflamator.
De asemenea, a fost demonstrată activitatea antivirală împotriva virusului Herpes simplex.
Originea și utilizările roiniței
Încă din Antichitate, frunzele de roiniță (Melissae folium) erau cunoscute ca un ajutor împotriva unor afecțiuni cum ar fi boli de stomac și de inimă, precum și nervozitate. Dar aroma parfumată de lămâie a fost cea care i-a dat plantei medicinale numele în limba engleză, lemon balm (lemon = lămâie).
Albinele adoră această aromă și bâzâie în jurul floricelelor albe ale roiniței pentru a extrage nectarul și a produce miere foarte aromată. Pe de altă parte, oamenii sunt interesați mai ales de frunze – roinița poate fi folosită pentru a intensifica aroma salatelor, sosurilor și felurilor de mâncare pe bază de paste. Unii o folosesc chiar și în dulcețuri.
Călugării din Evul Mediu sunt cei care au început să producă vinuri și băuturi spirtoase din frunzele ascuțite, în formă de inimă, ale roiniței, în principal ca remediu digestiv. Datorită efectelor sale multiple de vindecare, roinița (Melissa officinalis) trebuia să fie cultivată pe baza unui decret al lui Carol cel Mare în grădina fiecărei mănăstiri din Europa în Evul Mediu. La acea vreme, uleiul esențial de roiniță, care se obține din frunze, era uneori descris ca „aur lichid” datorită costului său ridicat.
În zilele noastre, roinița este în continuare utilizată pentru ameliorarea simptomelor gastrointestinale.
În plus, roinița este deosebit de populară în cazurile de nervozitate: are un efect liniștitor, ameliorează insomnia și senzația de tensiune și, prin urmare, poate împiedica aceste stări să agraveze în continuare o problemă digestivă.3
Fapte interesante despre frunzele roiniței
Știați că:
- roinița provine din regiunea estică a Mediteranei? În Evul Mediu, călugării au adus prețioasa plantă în mănăstirile germane, de unde s-a răspândit rapid în toată țara.
- este cultivată în principal în Anglia, Europa de Est, America și Asia, iar frunzele sunt adesea folosite în scopuri medicinale?
- roinița, care poate atinge înălțimi de până la 70 de centimetri, preferă să crească într-un loc protejat de vânt și însorit și are nevoie de multă umiditate?
- cuvântul „melissa” poate fi tradus prin „albină”? Derivat din greacă, „meli” înseamnă „miere”. Frunzele de roiniță sunt atractive pentru albine datorită parfumului puternic de lămâie. Prin urmare, roinița este cunoscută și ca salcie pentru albine.
Cum vă poate ajuta roinița cu afecțiunile intestinale?
Frunzele de roiniță sunt utilizate pentru extragerea uleiurilor esențiale. Aceste extracte conțin mai multe substanțe chimice utile, cum ar fi taninurile, care pot fi responsabile pentru efectele antivirale atribuite plantei. Uleiurile includ și terpene, despre care se crede că sunt sursa principală a efectelor relaxante ale plantei. Eugenolul este un alt ingredient activ al roiniței, care calmează spasmele musculare, amorțește țesuturile și ucide bacteriile.
Aceste substanțe pot fi eficiente în tratamentul balonării și flatulenței gastrointestinale datorită modului lor de acțiune spasmolitic. În plus, în Iberogast®, roinița și componentele active ale altor opt plante medicinale tonifiază mușchii gastrointestinali din partea inferioară a stomacului, au rol antiinflamator și ajută la protejarea mucoasei intestinale.4
Dintr-o privire: Așa acționează frunzele de roiniță conținute în Iberogast®
Următorul tabel prezintă diferitele beneficii active ale frunzelor de roiniță din Iberogast®:
Beneficiile active ale uleiurilor esențiale din frunze de roinita în contextul stomacului iritabil | |
Activarea musculaturii în partea inferioară a stomacului | |
Relaxarea musculaturii în partea superioară a stomacului | |
Anti-inflamator | |
Reglarea producției de acid gastric | |
Protecția mucoasei gastrice |
Legendă:
Impact slab | |
Impact mediu | |
Impact ridicat |