Ce este balonarea?
Balonarea este unul dintre cele mai frecvente simptome gastrointestinale din lume.
O burtă umflată nu este o afecțiune ușor de definit. Pacienții descriu acest fenomen ca pe o senzație de „piatră în stomac” cauzată fie de o cantitate crescută de gaze în tractul gastrointestinal, fie de senzația unei tensiuni prea mari în abdomen. Trebuie menționat, totuși, că balonarea este de obicei o senzație subiectivă, care nu trebuie confirmată obiectiv prin evaluarea volumului de gaze intestinale sau a circumferinței abdomenului. Când o persoană descrie senzația de balonare, poate fi sau nu conștientă de o creștere a circumferinței abdominale. Primul este un simptom, iar cel de-al doilea este un semn vizibil, o umflare și senzație de constricție a pielii sau a hainelor, combinată cu disconfort. Această modificare vizibilă a taliei este ceea ce se descrie drept distensie, caracterizată printr-o relaxare a peretelui abdominal.
De asemenea, putem diferenția un al treilea simptom, cu acuze similare, flatulența. Aceasta este descărcarea frecventă a gazelor intestinale (de peste 24 de ori pe zi). De obicei, este percepută ca deosebit de neplăcută atunci când este însoțită de simptome precum balonare și distensie.
Balonarea în sine constă într-o perturbare a motilității intestinale care poate fi excesivă sau o hipersensibilitate a nervilor gastrointestinali, în comparație cu majoritatea oamenilor sănătoși. Aceasta este sfera așa-numitelor tulburări gastrointestinale funcționale.
Gazele sunt prezente în mod natural în intestine. Cel mai adesea provin din aerul înghițit în timpul meselor sau vorbirii și, în al doilea rând, din fermentația alimentelor de către bacteriile din intestine. Intestinul gros este fiziologic cel mai mare rezervor de bacterii din tractul gastrointestinal.
Aerul înghițit conține în principal azot și oxigen. Gazele provenite din metabolismul bacterian au o compoziție mai variată. Acestea includ dioxid de carbon, metan și hidrogen, sau, responsabil pentru mirosul specific, hidrogen sulfurat și alți derivați ai sulfului. Cantitatea și tipul de gaze provenite din fermentație depind de tipul alimentelor consumate și de compoziția microbiotei intestinale (numărul și varietatea speciilor și tulpinilor de bacterii care trăiesc în intestine). Unele gaze intestinale sunt absorbite în sânge și excretate în timpul expirației, în timp ce restul sunt îndepărtate prin flatulență.
Volumul de gaze din intestine este de obicei de aproximativ 200 ml, iar volumul total zilnic de gaze excretate poate ajunge la 600 ml. O persoană sănătoasă elimină gaze de 12-24 de ori pe zi.
O creștere a cantității de gaze intestinale poate fi cauzată de:
- înghițire crescută a aerului, de exemplu, atunci când se fumează, se mestecă gumă sau se vorbește în timp ce se mănâncă,
- consumul de alimente considerate producătoare de gaze (fasole și alte leguminoase),
- consumul de băuturi gazoase,
- afectarea digestiei și absorbției în intestinul subțire, ceea ce determină o creștere a cantității de substanțe și când chimul alimentar ajunge în intestinul gros și se produce fermentația sa acolo (de exemplu, deficit de lactază, malabsorbție de fructoză),
- trecerea încetinită a chimului prin tractul gastrointestinal, cauzată de tulburări organice sau funcționale
- creștere bacteriană excesivă la nivelul intestinului subțire (de obicei, acesta este relativ steril în comparație cu intestinul gros).
Cum se diagnostichează balonarea?
De regulă, balonarea singură nu este diagnosticată, deoarece nu există metode precise de evaluare a acestui simptom. Aceeași cantitate de gaz poate să nu provoace niciun simptom la unii oameni, în timp ce alții percep un disconfort semnificativ. Foarte frecvent, balonarea și flatulența sunt elemente ale așa-numitelor tulburări funcționale ale tractului gastrointestinal, cum ar fi sindromul de intestin iritabil sau dispepsia funcțională.
Ce va întreba medicul?
Consultați un medic dacă balonarea este prea deranjantă sau dureroasă. De asemenea, ar trebui să vă adresați unui medic dacă este însoțită de alte simptome, cum ar fi dureri abdominale, modificări ale frecvenței sau texturii scaunului.
În cazul balonării, medicul vă va întreba de obicei despre mulți dintre factorii menționați mai sus, inclusiv regimul alimentar, precum și despre așa-numitele simptome de alarmă, și anume simptome care pot sugera tulburări mai grave, non-funcționale ale tractului gastrointestinal. De asemenea, va întreba adesea dacă a existat cineva în familie care a suferit de ulcer peptic, boală inflamatorie intestinală (colită ulcerativă sau boala Crohn), boală celiacă, intoleranță la lactoză, deoarece aceste boli pot afecta mai multe persoane dintr-o familie.
Ce fel de teste poate solicita medicul?
Dacă prezentați oricare dintre așa-numitele simptome de alarmă care însoțesc balonarea, și anume simptome care sugerează cauze organice mai grave, medicul poate solicita examinări auxiliare, cum ar fi:
- examen fecal (paraziți, sânge latent, calprotectină),
- test de respirație cu hidrogen sau hidrogen-metan (evaluarea intoleranței la lactoză și la fructoză),
- screening pentru boala celiacă (intoleranță determinată genetic la glutenul conținut în cerealele de bază)
- uneori radiografii și/sau ecografii abdominale, gastroscopie, colonoscopie.
Un simptom însoțitor frecvent: distensia
Dacă circumferința burții crește destul de repede, dar masa corpului rămâne neschimbată, este foarte probabil să prezentați distensie.
Următoarele simptome sunt considerate simptome de alarmă. Pot însoți o burtă umflată sau extinsă, pot fi deranjante și, prin urmare, necesită sfatul medicului:
- slăbiciune,
- pierderea apetitului,
- pierdere ponderală neintenționată,
- febră,
- prezența sângelui în scaun.
O cauză gravă a măririi constante a abdomenului poate fi, de asemenea:
- creșterea rapidă în greutate (așa-numita obezitate abdominală),
- ascită (acumularea excesivă de lichid în abdomen)
- creșterea volumului organelor interne din cavitatea abdominală, cum ar fi ficatul, splina sau rinichii.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale balonării?
Totuși, trebuie să rețineți că excesul de aer din stomac și intestine este cel mai adesea cauzat de lucruri complet banale, cum ar fi consumul prea rapid și lacom de alimente, vorbitul în timp ce mâncați, guma de mestecat, consumul de alimente care formează gaze, precum: fasole, varză, varză de Bruxelles, ceapă, pâine, paste, produse din cereale, mere, pere, piersici, prune, porumb, ovăz, cartofi, lapte, înghețată, brânzeturi cu mucegai, tărâțe purificate.
Probabil cea mai frecventă cauză a flatulenței, de obicei inconștientă, este înghițirea de cantități excesive de aer și adesea incapacitatea de a eructa, adică de a elimina aerul înghițit din stomac. Aceasta se numește științific aerofagie.
Un proces natural de formare a gazelor este, de asemenea, formarea gazelor în intestinul gros ca urmare a fermentației (în principal a carbohidraților, dar nu numai) efectuată de bacteriile care trăiesc acolo. Producția acestor gaze se poate intensifica atunci când carbohidrații greu digerabili și cei absorbiți incomplet, conținuți în leguminoase, specii din familia Brassicaceae și ceapă, ajung în intestin.
Fermentația excesivă poate fi facilitată și de intoleranța la lactoză (zahărul din lactate), fructoză (cea mai mare parte este în fructe, sucuri de fructe, miere), consumul excesiv de sorbitol, fibre insolubile etc.
Simptomele abdominale pot fi cauzate și de așa-numitele tulburări funcționale ale tractului gastrointestinal. Acestea sunt tulburări care nu se bazează pe vreo cauză organică (structurală sau biochimică). Cu toate acestea, simptomele pot fi foarte severe. Tulburările gastrointestinale funcționale includ:
- Sindromul de intestin iritabil (SII),
- Stomacul iritabil (dispepsia funcțională).
Cele mai puțin frecvente cauze de luat în considerare:
- deficit de enzime pancreatice,
- boli inflamatorii intestinale (colită ulcerativă, boala Crohn, colită microscopică),
- boala celiacă.
Dieta și alimentația pot ajuta să scăpați de balonare?
Dacă suferiți de balonare, vă recomandăm atât revizuirea dietei, cât și a stilului de viață. Modul în care mâncăm și ceea ce mâncăm pot crește producția de gaze și pot cauza acumularea unei cantități mai mari de gaze în tractul gastrointestinal.
Majoritatea gazelor sunt generate de bacteriile intestinale care fermentează anumiți carbohidrați și zaharuri complexe. Grăsimile și proteinele formează mai puțin gaz.
De asemenea, merită menționat modul de a mânca și stilul de viață. Formarea gazelor poate fi favorizată prin înghițirea crescută de aer, de exemplu în timp ce:
- mâncați în grabă,
- vorbiți în timp ce mâncați,
- fumați,
- mestecați gumă de mestecat.
În cazul flatulenței și gazelor, merită să încercați o dietă bazată pe produse alimentare care nu produc o cantitate excesivă de gaze. Următoarea listă de alimente este doar o recomandare foarte generală, deoarece fiecare persoană reacționează diferit la anumite componente dietetice. Cel mai bun lucru este să vă ascultați corpul și să evitați alimentele care provoacă simptome nedorite, cum ar fi balonare, distensie și/sau flatulență.
Bine tolerate (în general):
- carne, inclusiv pasăre și pește,
- ouă,
- legume precum salată, roșii, dovlecei,
- fructe precum struguri, fructe de pădure, cireșe, avocado,
- măsline,
- orez,
- iaurt, chefir, lapte acru.
Introduceți modificări ale dietei treptat, observând reacțiile corpului, astfel încât să puteți exclude produsele care vă exacerbează afecțiunile.
În general, ajută să vă promovați starea de bine consumând alimente proaspete, neprelucrate, fără aditivi artificiali precum coloranți sau conservanți.
Tratamente pe bază de plante împotriva balonării și gazelor
Iberogast® este un medicament care poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor precum balonare, gaze, senzație de plenitudine gastrică, dureri abdominale și crampe, precum și greață. Este indicat pentru tratamentul sindromului de intestin iritabil și al dispepsiei funcționale, care se pot manifesta adesea prin balonare cronică și gaze. Eficacitatea Iberogast® se datorează combinației unice de nouă extracte din plante medicinale cu rezultate dovedite, a căror acțiune este sinergică pentru ameliorarea diferitelor simptome și cauze care stau la baza tulburărilor funcționale gastrointestinale și digestive.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.