Pirozisul - ce ajută când acidul ajunge în locul greșit?
O mare parte din populația lumii suferă în mod regulat de pirozis. Cei afectați sunt limitați sever de simptome - somnul și apetitul scad, la fel și calitatea vieții. Ceea ce mulți nu știu: De multe ori, nu acidul prea mult este de vină pentru disconfort. Dar care este cauza cea mai frecventă? Și ce ajută împotriva pirozisului?
Cum se dezvoltă pirozisul
Oricine trebuie să lupte împotriva pirozisului s-ar putea plânge, de asemenea, de o senzație de plenitudine gastrică, dureri de stomac și regurgitare acidă, și mai ales de o durere ca o arsură sau mai degrabă o senzație de apăsare în spatele sternului. De asemenea, ar putea fi prezente eructația și dificultățile de înghițire. În funcție de gravitate, pirozisul poate fi ușor sau foarte dureros, chiar iradiind spre gât. Ca urmare a refluxului de conținut gastric, un gust acid se răspândește uneori în gură, care poate fi descris și ca gust sărat sau ca de săpun. Acest lucru poate duce la respirație urât mirositoare. Pirozisul poate fi, de asemenea, asociat cu greață și vărsături. Simptomele se pot manifesta și în afara tractului digestiv. În plus, pirozisul poate fi asociat cu tuse iritativă, răgușeală și astm.
Printre alți factori, sucul gastric joacă un rol important în pirozis. Acesta este compus, printre altele, din acid clorhidric și unele enzime digestive. După ce alimentele sunt fărâmițate de dinți, sucul gastric începe să digere alimentele în continuare și să distrugă germenii sau agenții patogeni. Pirozisul, bine-cunoscutul „foc arzător” din esofag, apare atunci când acidul gastric ajunge înapoi în esofag și irită mucoasa. Așadar, principala cauză a pirozisului nu este neapărat prea mult acid, ci acid în locul greșit sau nervi esofagieni hipersensibili. Aceasta din urmă poate explica și de ce refluxul duce la simptome neplăcute la unii oameni, în timp ce alții nici măcar nu observă sucul gastric care refluează în esofag.
În general, episoadele de reflux nu sunt neobișnuite și pot apărea la oricine din când în când. Acest reflux „normal”, numit și reflux fiziologic, apare la toată lumea, în fiecare zi și este de obicei inofensiv. În schimb, există refluxul „patologic”, care are cauze organice și poate chiar deteriora organele.
Responsabil pentru prea multe episoade de reflux sau prea mult suc gastric care refluează în esofag, este, în majoritatea cazurilor, așa-numitul sfincter esofagian, închiderea dintre esofag și stomac. În mod normal, sfincterul funcționează ca o supapă și previne refluarea necontrolată a conținutului gastric în esofag. Ca rezultat, digestia se desfășoară netulburată, fără a afecta în mod excesiv esofagul sensibil, situat înainte. Cu toate acestea, dacă mușchiul nu se închide corect sau se deschide prea des în timpul procesului de digestie, acidul gastric și chimul se pot întoarce prea des, în cantitate mai mare sau prea mult, înapoi în esofag. Pirozisul și regurgitarea acidă sunt consecința.
În special când se asociază cu alte afecțiuni gastrointestinale, s-ar putea ca procesele de motilitate sau sensibilitatea nervilor din tractul gastrointestinal să fie perturbate. Acest lucru se întâmplă adesea dacă suferiți de o tulburare funcțională, cum ar fi SII sau stomacul iritabil.
Simptomele însoțitoare ale pirozisului pot include:
- Greață
- Dureri abdominale
- Eructatii
- Durere de stomac
- Senzație de plenitudine gastrică
- Presiune la nivelul stomacului
Care sunt cauzele pirozisului?
Stilul de viață poate influența pirozisul
Pacienții cu stomac iritabil suferă adesea de pirozis, care poate fi, de exemplu, declanșat suplimentar de stres sau de o dietă necorespunzătoare. Factorii declanșatori pun în mișcare mecanisme foarte diferite, adesea chiar mai multe în același timp, care în cele din urmă provoacă simptomele. De exemplu, alimentele nesănătoase și bogate în grăsimi pot crește cantitatea de acid gastric, în timp ce stresul emoțional sau obezitatea ar putea duce la presiune la nivelul stomacului. De asemenea, s-a demonstrat că fumatul, consumul de alcool și cafea favorizează pirozisul. Acești factori sunt printre cei mai frecvenți factori declanșatori ai pirozisului. Vestea bună este că puteți face multe pentru schimbare. Nu este întotdeauna ușor să vă schimbați obiceiurile, dar merită să încercați, deoarece acest lucru vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în curând. Ceea ce este perceput mai întâi ca o restricție, s-ar putea dovedi rapid a fi un câștig.
Iată o listă cu alimente și băuturi care pot favoriza pirozisul:
- Cafeaua și ceaiul negru
- Băuturile carbogazoases
- Alcoolul (vinul roșu și vinul alb)
- Alimentele puternic aromate
- Merele
- Dulciurile (ciocolata)
- Citricele
- Nucile (cu excepția migdalelor!)
- Alimentele prăjite (chipsuri, cartofi prăjiți)
- Legumele (fasolea, mazărea)
- Maioneza
- Ceapa
Motilitatea deranjată
La pacienții cu stomac iritabil sau sindrom de intestin iritabil, pirozisul poate fi cauzat de o tulburare a motilității în tractul gastrointestinal. În general, perturbarea motilității stomacului poate duce la o tensiune bazală insuficientă în partea inferioară a stomacului. Acest lucru poate duce la lipsa de evacuare în intestinul subțire într-un ritm sănătos. Pentru a complica și mai mult activitatea stomacului, este posibil ca rezervorul gastric să nu se întindă suficient de mult pentru alimentele consumate. În acest caz, este posibil să se acumuleze prea multă presiune spre esofag. La un moment dat, sfincterul nu poate rezista acestei acumulări de presiune și acidul gastric poate reflua în esofag. Acolo poate irita mucoasa sensibilă și poate provoca pirozis.
Nervii hipersensibili
Esofagul transportă automat alimentele și lichidele în stomac după înghițire. Devenim conștienți de acest proces doar atunci când mâncarea sau băutura este prea fierbinte sau prea rece sau când am luat o înghițitură prea mare. Acest lucru este rezultatul nervilor esofagieni din mucoasă. La unii oameni, acești nervi sunt extrem de sensibili și reacționează mai puternic decât de obicei la acidul gastric, de exemplu. Acest lucru poate duce la pirozis. În plus, s-a demonstrat că iritarea repetată a mucoasei esofagului de către acidul gastric agresiv poate duce la o sensibilizare a receptorilor de durere localizați acolo2. În consecință, acești receptori devin ceva mai sensibili la durere după fiecare episod de reflux, astfel încât intensitatea durerii poate crește treptat în decurs de luni sau ani.
Creșterea cronică a presiunii
O creștere cronică a presiunii în cavitatea abdominală poate duce la pirozis cronic. Presiunea crescută stresează sfincterul, ceea ce reduce starea de tensiune. O creștere a presiunii are loc în timpul sarcinii, de exemplu. O greutate corporală crescută poate duce la o t tensiune redusă a sfincterului, care se manifestă prin pirozis cronic.
Hernia diafragmatică
Hernia diafragmatică sau slăbiciunea severă a diafragmului pot duce, de asemenea, la pirozis cronic. Pirozisul cronic este un simptom frecvent, în special în leziunile mai mari.
Sclerodermia
Această boală este destul de rară. Pacienții cu sclerodermie sunt afectați de obicei la nivelul joncțiunii dintre esofag și stomac, unde țesutul conjunctiv se întărește. Acest lucru duce la o perturbare a țesutului conjunctiv, funcționarea sfincterului este afectată, iar pacienții pot dezvolta pirozis cronic.
Cât durează pirozisul?
Dacă pirozisul persistă o perioadă îndelungată, afecțiunea se numește pirozis cronic. Dacă aveți simptome tipice pentru o perioadă mai mare de o lună, cauza trebuie clarificată de către medic și, dacă este necesar, trebuie inițiată terapia adecvată. Medicul poate determina dacă mușchiul sfincterului dintre esofag și stomac nu mai funcționează corect, dacă este vorba de un simptom al tulburării gastrointestinale funcționale (FGID), cum ar fi stomacul iritabil sau sindromul de intestin iritabil sau dacă este vorba de ceva complet diferit.
În plus, factorii individuali afectează senzația și durata pirozisului. Pacienții cu esofag sensibil suferă mai mult decât pacienții cu esofag comparativ insensibil. Și vârsta afectează probabil rezultatul. Persoanele în vârstă par să sufere mai puțin decât pacienții mai tineri, chiar dacă au o cantitate similară sau mai mare de reflux. Stresul și aspectele psihologice pot influența, de asemenea, intensitatea sau durata simptomelor.
Pirozisul și atacurile de cord
Pirozisul poate provoca simptome similare cu cele ale unui atac de cord. Și, deși pirozisul nu cauzează riscuri acute pentru sănătate, un atac de cord pune în pericol viața. Apelați serviciile de urgență dacă aveți îndoieli cu privire la simptomele pe care le prezentați. Nu încercați o autodiagnosticare; doar un expert cu suficiente cunoștințe despre simptome și interpretarea lor vă poate stabili un diagnostic corect.
În cazul următoarelor simptome sau dacă vă simțiți nesigur(ă), apelați serviciul de ambulanță:
În cazul unui atac de cord, sunt posibile diferite localizări ale durerii. Cel mai frecvent apare în partea stângă a toracelui, putând iradia în brațul stâng, dar un atac de cord se poate resimți și sub formă de dureri abdominale sau de spate. Durerea dintr-un atac de cord este adesea mult mai puternică și se resimte mai acut decât în cazul pirozisului. Simptome concomitente, cum ar fi dificultăți de respirație, slăbiciune și transpirații reci apar adesea în timpul unui atac de cord. Femeile ar putea avea senzații de amețeală sau dureri abdominale.
Ambele boli diferă la debutul simptomelor. Pirozisul apare de obicei după o masă completă sau după așezarea în poziție întinsă. Factorii declanșatori tipici ai unui atac de cord pot fi efortul sporit sau stările de stres. Tinerii suferă rareori atacuri de cord. În acest caz, pirozisul reprezintă cea mai frecventă cauză a problemelor la nivelul toracelui. La persoanele în vârstă care nu au suferit niciodată de pirozis și acum se plâng de noi simptome, este mult mai probabil să fie un atac de cord. După cum s-a menționat mai devreme: dacă aveți îndoieli, nu ezitați să consultați un cadru medical cât mai curând posibil.
Pirozisul în al treilea trimestru de sarcină
Pirozisul este deosebit de frecvent în timpul sarcinii. Există câteva motive pentru aceasta: În timpul sarcinii, există o creștere a hormonilor sexuali feminini și schimbări masive în organism. În special, hormonul corpului luteal duce la o slăbire generală a mușchilor tractului digestiv. În plus, uterul devine mai mare ca urmare a creșterii constante a fătului. Lipsa de spațiu în cavitatea abdominală duce la creșterea presiunii. Acest lucru afectează stomacul și duce la creșterea frecvenței pirozisului. Puteți să le ameliorați, de exemplu, dacă nu consumați alimente care favorizează pirozisul. Citiți mai multe despre acest lucru în capitolul „Care sunt cauzele pirozisului?”. Dacă aveți îndoieli în timpul sarcinii sau dacă doriți să luați medicamente, adresați-vă întotdeauna medicului.
Remedii naturiste pentru pirozis
Din fericire, simptomele neplăcute ale pirozisului pot fi adesea vizate cu remedii naturiste. Următoarele sfaturi vă pot ajuta.
Ce băuturi sunt eficiente împotriva pirozisului?
Beți un pahar cu apă plată foarte încet, cu înghițituri mici, deoarece poate dilua acidul gastric. În cazul pirozisului ușor, consumul de ceai ar putea fi de mare ajutor, în special ceaiuri din plante medicinale precum mușețel, fenicul, coada șoricelului, anason, roiniță, chimen sau pătlagină. Unii oameni raportează că laptele îi ajută. Pe de altă parte, se spune că laptele, în special în cantități mari, tinde să favorizeze pirozisul. Ca în cazul oricărui sfat, cel mai bine este să aflați singur(ă) ce vă ajută de fapt.
Ce alimente sunt eficiente împotriva pirozisului?
Se discută că bananele protejează mucoasa stomacului3. Până la trei banane pe zi ar trebui să fie în regulă. Unii pacienți spun că un morcov crud sau un cartof fiert poate ajuta. Câteva migdale, nuci, o bucată de pâine albă sau fulgi de ovăz pot ameliora pirozisul în unele cazuri. În plus, lutul vindecător este un remediu casnic bine cunoscut pentru ameliorarea unui astfel de disconfort. Un remediu perfect, deși un pic neobișnuit este guma de mestecat, deoarece stimulează producția de salivă care poate dilua sucul gastric.
Pirozisul - ce ajută?
În majoritatea cazurilor, cei afectați trebuie să-și răspundă la o întrebare: ce ajută împotriva pirozisului meu? Tratamentul este adesea dificil. Factorii declanșatori nu pot fi întotdeauna evitați, deoarece sunt adesea greu de influențat din exterior. Fiecare persoană este diferită, dar unele remedii și-au dovedit deja valoarea pentru mulți.
În general, refluxul fiziologic sau pirozisul ocazional este inofensiv, dar poate fi deranjant și, prin urmare, este sugerată ameliorarea acestui simptom pentru a obține o calitate mai bună a vieții.
În cazurile de pirozis frecvent sau chiar regulat, tratamentul medical este inevitabil. Pirozisul poate duce la consecințe pe termen lung, cum ar fi lezarea și inflamația mucoasei esofagului. Aceste afecțiuni pot fi urmărite până la refluxul continuu al sucului gastric. Colaborarea cu un cadru medical vă poate ajuta să decideți cel mai adecvat tratament al pirozisului.
În timp ce majoritatea medicamentelor pentru pirozis leagă acidul gastric sau îi reduc producția, Iberogast® adoptă o abordare diferită. Picăturile naturale din plante nu numai că ameliorează în mod eficient disconfortul din zona gastrointestinală, dar vizează și mai mulți factori care pot provoca pirozis în combinație cu alte afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi relaxarea mușchilor din partea superioară a stomacului.
Această combinație unică de nouă extracte de plante poate să vizeze diferite simptome ale tulburărilor funcționale și poate oferi astfel o ameliorare rapidă a pirozisului în cadrul dispepsiei funcționale. S-a demonstrat că Iberogast® relaxează mușchii stomacului, normalizează producția de acid gastric și calmează nervii gastrici hipersensibili.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.