Sistemul digestiv - Funcție și organe explicate
Sistemul digestiv nu este doar un tunel lung, întunecat, cu tuburi și încolăceli de diferite dimensiuni prin care circulă mâncarea. Din contră: Interacțiunea sofisticată a diferitelor organe asigură faptul că organismul poate absorbi substanțe nutritive, vitamine, minerale și apă și le poate transporta exact acolo unde sunt necesare. Neobosite și extrem de eficiente, structurile individuale acționează pentru a transforma alimentele în energie. În plus, sistemul digestiv are grijă și de eliminarea produșilor de descompunere, pe care organismul nu îi poate folosi în continuare. Prin urmare, este cu atât mai neplăcut când vine vorba de indigestie. Dar nu vă faceți griji: vă vom spune cum puteți echilibra digestia și scăpa de indigestie.
Digestia este o muncă grea
Procesul digestiv începe cu mărunțirea mecanică a alimentelor de către maxilare Saliva eliberată începe deja să digere carbohidrații și îi pregătește pentru următoarea etapă a digestiei. Alimentele sunt înghițite și transmise în esofag, iar apoi bolusul alimentar este trecut în stomac printr-o mișcare asemănătoare undelor. În stomac, alimentele sunt amestecate cu acidul gastric prin mișcare, care le mărunțește. Dacă acest lucru se realizează în formă suficientă, partea inferioară a stomacului este capabilă să se contracte sub forma unui inel și să împingă pulpa în intestinul subțire. Aici are loc absorbția nutrienților, care sunt transferați în sânge. După călătoria prin intestinul subțire, care poate avea o lungime de până la cinci metri, chimul ajunge la intestinul gros. Aici, apa rămasă este îndepărtată, iar componentele nedigerabile sunt fermentate de microorganisme. Odată ce alimentele au trecut prin colon, procesul digestiv este complet și se excretă doar materia nedigerabilă. Semnificația acestui proces complex devine cu atât mai clară când se ia în considerare și rețeaua neuronală care îl controlează în fundal. În total, există peste 100 de milioane de celule nervoase în intestin care direcționează funcțiile gastrointestinale și fac posibilă această autostradă de date. Nervul vag, al zecelea nerv al creierului, care reglează și bătăile inimii, coordonează schimbul de informații între intestin și creier, în ambele direcții. Este de înțeles că orice tulburări din această rețea pot duce la simptome digestive și, prin urmare, pot fi extrem de neplăcute.
Pancreasul, asistentul digestiv
Știați că pancreasul nu produce numai insulină, ci are o funcție digestivă importantă? Pancreasul produce enzime digestive care descompun grăsimile, proteinele și carbohidrații din alimente, care sunt amestecate cu chimul în intestinul subțire. În cazul oricărei perturbări a enzimelor pancreatice, este posibil ca aceste substanțe să nu poată fi descompuse în mod corespunzător și absorbția nutrienților în sânge poate fi perturbată. Ca urmare, chimul nedigerat corespunzător, în special grăsimile, este transportat mai departe în intestinul gros, ceea ce poate duce la diaree sau flatulență. În plus, lipsa absorbției nutrienților poate duce la pierderea în greutate sau lipsa vitaminelor.
De ce este necesară o digestie echilibrată?
Știați că tractul gastrointestinal este în contact constant cu aproape toate celelalte organe importante, în special creierul? Schimbul viu între părțile corpului traversează una dintre cele mai importante căi nervoase ale omului, nervul vag. Prin acest canal, intestinul trimite mai multe informații către creier decât invers. Dacă vă echilibrați și vă ajutați digestia, vă veți îmbunătăți calitatea vieții. În același timp, din păcate, acest lucru înseamnă și următoarele: Indigestia poate distruge rapid întregul echilibru interior. Tractul digestiv vă va semnala acest lucru într-un astfel de caz, de obicei prin tulburări și acuze tipice.
Pentru a preveni acest lucru, este important să vă supravegheați stomacul și intestinele și să vă echilibrați digestia atunci când este necesar.
Indigestia nu este o problemă rară
Dacă suferiți de disconfort gastrointestinal, să știți că nu sunteți singur(ă). Din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de simptome precum crampe abdominale, balonare, senzație de plenitudine gastrică și greață.
Una dintre problemele discutate este dacă accentuarea rapidă a simptomelor este rezultatul cerințelor ridicate impuse oamenilor de viața de zi cu zi în lumea noastră modernă. Există, de asemenea, suspiciunea că simptomele pot fi declanșate și de un stil de viață general nesănătos și de stresul permanent.
Deși acuzele gastrointestinale sunt adesea ușor de gestionat, acest lucru nu schimbă faptul că problemele digestive pot fi extrem de stresante și pot limita semnificativ calitatea vieții, mai ales dacă problemele cu digestia persistă pe o perioadă mai îndelungată. Adesea, simptomele se influențează și se agravează reciproc, motiv pentru care poate apărea simultan o serie întreagă de simptome. Nu este surprinzător faptul că suferinzii caută cu disperare alinarea.
Care pot fi cauzele problemelor digestive?
Găsirea cauzei din spatele unei anumite probleme digestive poate fi uneori dificilă. Mai multe influențe externe, cum ar fi stresul, presiunea emoțională, călătoriile, modificările obiceiurilor alimentare pot declanșa simptome digestive.
Simptomele gastrointestinale tipice, cum ar fi flatulența, crampele abdominale, pirozisul sau balonarea permanentă pot fi asociate cu diverse tulburări ale sistemului digestiv. Cauze posibile:
- Nervi gastrici hipersensibili sau iritați
- Mișcare prea rapidă sau prea lentă a mușchilor stomacului (tulburare de motilitate)
- Distribuția incorectă a acidului gastric în tractul gastrointestinal
- Inflamația mucoasei gastrice
Dacă aveți anumite sau mai multe probleme gastrointestinale pe o perioadă extinsă, ar trebui să vă adresați medicului, deoarece acestea ar putea fi un simptom al tulburărilor digestive funcționale, cum ar fi stomacul iritabil (dispepsie funcțională) sau sindromul de intestin iritabil.
Cum se previn problemele digestive
Puteți încerca să evitați durerea și disconfortul gastrointestinal gândindu-vă la ceea ce declanșează aceste simptome. Este stresul? Atunci încercați să îl reduceți cât mai mult posibil, de exemplu prin exerciții de relaxare.
Există anumite alimente pe care nu le tolerați bine? Atunci încercați să găsiți un înlocuitor care să vă placă și care să nu vă afecteze intestinele.
Sau este dieta dezechilibrată și neregulată în general? În acest caz, am adunat câteva sfaturi generale în capitolul următor, care au ajutat deja mulți oameni. Vă puteți influența starea de bine în ceea ce privește digestia, cel puțin într-o oarecare măsură.
Echilibrarea digestiei în loc de suprasolicitare: sfaturi și remedii casnice
Mai ales dacă suferiți de dureri abdominale recurente, să zicem după ce ați mâncat, puteți încerca următoarele sfaturi pentru a vă echilibra stomacul și intestinele:
- Evitați alimentele excesiv de grase
- Consumați doar cantități limitate de cafea și băuturi alcoolice
- Mesele regulate pot ajuta la susținerea tractului digestiv în sarcinile sale zilnice
Există câteva moduri pentru a susține digestia. Ceea ce ajută este diferit de la o persoană la alta. Încercați..
Relaxare:
Bucurați-vă de pauze regulate, care vă vor oferi nu numai relaxare, ci și o digestie bună.
Stil de viață activ:
Rămâneți în mișcare pentru a promova digestia! Activitatea fizică sprijină starea de bine generală, inclusiv digestia.
Apă suficientă:
Cu suficient lichid, chimul rămâne perfect elastic și lubrifiat, așadar consumați suficiente lichide.
Echilibrarea digestiei în loc de suprasolicitare: sfaturi și remedii casnice
În ciuda tuturor măsurilor disponibile pentru echilibrarea intestinelor și promovarea digestiei, la multe persoane cu indigestie, simptomele revin adesea sau nu dispar niciodată. Pentru un tratament reușit al stomacului iritabil și al sindromului de intestin iritabil, este extrem de important să știm că simptomele individuale sunt adesea legate și pot apărea simultan. Cu o combinație unică de nouă plante medicinale cu rezultate dovedite, Iberogast® urmărește o abordare cuprinzătoare pentru tratarea simptomelor gastrointestinale multiple. Acest lucru ajută la ameliorarea simptomelor digestive în mod cuprinzător, sistemul digestiv putându-și recăpăta echilibrul.
Simptome digestive
De la starea de plenitudine gastrică la crampele stomacale, până la greață și vărsături: Dacă sistemul digestiv este dezechilibrat, acest lucru se poate manifesta prin diferite simptome. Căutarea factorilor declanșatori este adesea dificilă; stresul psihologic, obiceiurile de viață și obiceiurile alimentare sunt doar câteva dintre ele.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele cât și simptomele supărătoare.