Funcția stomacului - Cum este organizat stomacul și ce face?
Stomacul nostru este cât un pumn când este gol, dar face o treabă extraordinară: în 70 de ani procesează în jur de 50.000 de litri de lichid și 30.000 de kilograme de alimente. Pentru aceasta, este necesar un sistem sofisticat care funcționează fără greș și ale cărui părți se completează perfect. Aflați mai multe despre funcția și structura stomacului aici.
Fapte despre stomac:
- Stomacul este situat între esofag și duoden segmentul inițial al intestinului subțire
- Alimentele solide rămân în stomac timp de aproximativ una până la cinci ore
- Lichidul rămâne aici doar zece până la douăzeci de minute
- Stomacul depozitează și amestecă alimentele ingerate
- Sucul gastric contribuie la procesul digestiv și, prin aciditate, face bacteriile inofensive
Structura stomacului
Stomacul este situat în partea stângă a etajului abdominal superior chiar sub diafragm și poate fi împărțit în trei zone: una superioară (fornix), una mijlocie ( corpul stomacului) și una inferioară (antru):
- Partea superioară depozitează alimentele ingerate.
- Partea centrală prelucrează chimul și îl pregătește pentru transportul ulterior
- Partea inferioară transportă chimul spre intestin..
Trecerea alimentelor din esofag în stomac și eliberarea din stomac în duoden sunt reglate de doi mușchi sfincterieni speciali aflați în partea superioară și inferioară a stomacului. Se pot deschide sau închide ca o valvă, după cum este necesar.
Interesant: În cazul în care mușchiul sfincterian superior nu se închide corect între esofag și stomac, poate trece mai mult acid gastric înapoi în esofag fără control, ceea ce poate fi una dintre cauzele pirozisului.
Secțiunile mai importante care se pot distinge în stomac sunt:
- Zona de tranziție între esofag și stomac (cardia),
- Fornixul (fundul) - se poate extinde atât de mult încât este creat spațiu de depozitare pentru până la doi litri de alimente
- Corpul stomacului, partea principală a acestuia, care macină alimentele și le amestecă cu sucul gastric.
- Zona inferioară de transport (antru)
- „Pilonul” gastric (pilor), un mușchi sfincterian în formă de inel, care lasă să treacă porțiuni mici de chim în duoden, prima secțiune a intestinului subțire
Funcția stomacului
Sarcinile principale ale stomacului sunt depozitarea, descompunerea în continuare și amestecarea alimentelor ingerate. Acest lucru se produce, pe de o parte, prin mișcările puternice în formă de undă ale peretelui muscular și, pe de altă parte, datorită sucului gastric produs de glandele situate în mucoasa gastrică. Acest suc gastric conține acid care ucide bacteriile și astfel previne infecția. Acidul stomacului este astfel prima barieră din corp, deoarece majoritatea bacteriilor nu supraviețuiesc trecerii prin stomac.
În plus, sucul gastric conține enzime speciale care predigeră anumite componente alimentare aflate deja în stomac.
Eliberarea sucului gastric prin glande este stimulată de așa-numitul nerv vag. Această stimulare poate apărea fie de la sine, gândindu-vă, văzând, mirosind și simțind gustul alimentelor, precum și prin întinderea peretelui stomacului atunci când alimentele ajung în stomac.
Cum poate fi echilibrată funcția stomacului și cât este de importantă?
Problemele cu digestia apărute din când în când reprezintă ceva neplăcut, dar nu dramatic. Atunci când există presiune și senzație de contracție în stomac, stomacul și intestinele au adesea nevoie doar de puțin ajutor pentru a funcționa din nou în mod optim.
Consumul de lichide suficiente (1,5 până la 2 litri) pe tot parcursul zilei previne formarea unui chim mai dur și ușurează transportul acestuia prin corp, despovărând astfel stomacul și intestinul. Totuși, acest lucru se aplică numai apei, ceaiului și băuturilor cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi sucurile foarte diluate (tip șpriț). Băuturile răcoritoare, sucurile de fructe sau chiar smoothie-urile includ o mulțime de substanțe nutritive și trebuie digerate ele însele.
În plus, mișcarea stimulează circulația sângelui, care poate aduce beneficii stomacului și intestinelor. Este imperativ să vă găsiți propria rutină de antrenament. Exercițiile scurte și alerte pot fi un bun punct de plecare pentru a vă sprijini sănătatea fizică.
Funcția perturbată a stomacului
Stresul, alimentația nefamiliară sau lipsa exercițiilor fizice pot declanșa o perturbare în cursul diferitelor mișcări musculare din stomac (motilitate). Dacă mușchii stomacului se contractă necontrolat, procesul digestiv poate fi perturbat: Chimul nu mai poate fi amestecat, transportat și digerat. Acest lucru poate provoca simptome cum ar fi pirozis, balonare și greață.
Prin urmare, un stomac care funcționează bine este important pentru o digestie intactă și pentru prevenirea simptomelor ulterioare.
Cu ingrediente precum Iberis amara și mușețel, Iberogast® poate tonifia mușchii stomacului pentru a normaliza procesul digestiv al unui stomac iritabil; chimul poate fi procesat și transportat din nou normal.
Această combinație unică de nouă plante medicinale puternice din Iberogast® a fost coordonată perfect pentru a ameliora diferite simptome ale tulburărilor digestive funcționale. A demonstrat efecte relaxante, tonifiante și antiinflamatoare. A fost recomandat pentru tratamentul sindromului de intestin iritabil și al dispepsiei funcționale, care se poate manifesta prin diferite simptome gastrointestinale supărătoare, cum ar fi durerile abdominale sau crampele.
Sfaturi de bază privind nutriția și stilul de viață care pot ajuta să aveți un stomac sănătos
Chiar și micile atenții sunt bune pentru organul digestiv și pot remedia în mod eficient simptomele și tulburările gastrointestinale. Evitarea factorilor declanșatori ai simptomelor precum fumatul și alcoolul și reducerea stresului ar putea ajuta la îmbunătățirea digestiei. Se recomandă relaxare și plimbări. O rutină zilnică fixă și regulată poate să promoveze o digestie adecvată.
Dieta potrivită și alimentele digestive contribuie în special la un stomac sănătos. Ascultați-vă corpul - vă va spune ce alimente să evitați și când.
De asemenea, este important să mestecați bine. Mâncând încet și conștient, este de asemenea mai ușor să observați când v-ați săturat.
Intestinele
Care sunt funcțiile intestinului subțire, colonului și florei intestinale? Aflați totul despre intestine și cum funcționează acestea. Citiți acum!
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele cât și simptomele supărătoare.