Nervii gastrici și sistemul nervos enteric - centrul de comandă al stomacului
Nervii gastrici sunt la cârma digestiei: De la mișcările stomacului până la secreția sucului gastric, fiecare activitate a stomacului este sub direcția și controlul acestora. Deși acest lucru asigură cel mai lin posibil proces digestiv în stomac, poate avea și consecințe negative: Dacă nervii gastrici sunt iritați, hipersensibili sau „autostrăzile” nervoase către creier sunt perturbate, acest lucru se poate exprima printr-o indigestie violentă. Cum se pot echilibra nervii stomacului? Și cum funcționează exact?
Sarcina nervilor stomacului
În timpul digestiei, stomacul are câteva funcții extrem de importante: Nu doar preia alimentele mestecate din esofag, ci le și amestecă cu sucul gastric pe care îl produce și trece chimul preparat într-un mod controlat în intestin. Nervii gastrici există pentru a se asigura că aceste sarcini perfect coordonate se desfășoară cât mai bine posibil. Aceștia străbat întreg stomacul și mențin procesele în echilibru.
Nervii gastrici nu acționează complet independent: fac parte din așa-numitul sistem nervos enteric care controlează toate procesele din tractul gastrointestinal și străbat întregul nostru sistem digestiv cu centre de comandă.
Sistemul nervos enteric la om cuprinde aproximativ la fel de multe celule nervoase ca măduva spinării. Acest fapt, împreună cu capacitatea sa de a procesa stimuli în mod independent și de a emite comenzi specifice, independent de creier, i-au dat un al doilea nume: axa intestin-creier. Psihicul nostru poate avea o influență asupra tractului gastrointestinal, de exemplu, emoțiile dinaintea unui test viitor pot declanșa sunete în stomac sau o ceartă cu partenerul/partenera ne poate strica apetitul și cina romantică planificată.
Sistemul nervos enteric este, de asemenea, influențat de sistemul nervos vegetativ (SNV) care străbate întregul corp:
- Partea simpatică (SNS) reduce secreția de suc gastric și inhibă mișcările stomacului.
- Partea parasimpatică (SNPS) stimulează circulația sângelui și secreția de suc gastric și activează motilitatea gastrică.
În funcție de situație, predomină influența unei zone. De exemplu, într-o situație de stres, funcțiile stomacului pot fi dezechilibrate.
Nervii stomacului sunt hipersensibili? - Simptome și factori declanșatori
Dacă nervii gastrici prezintă un dezechilibru, acest lucru de obicei nu trece neobservat. Poate duce adesea la simptome neplăcute:
- Senzație de plenitudine gastrică și/sau presiune la nivelul stomacului
- Greață
- Durere de stomac
- Flatulență
- Pirozis
Simptomele pot fi cauzate de o iritație a nervilor stomacului sau o perturbare a transmiterii impulsului care le schimbă reacția la stimulii digestivi, reacționând mai puternic la stimulii digestivi externi.
Dar de ce se irită nervii stomacului? Există mulți factori declanșatori:
- Stresul
- Forfota și îngrijorarea din viața de zi cu zi
- Emoțiile
- Un stomac iritabil existent
- Alimentația
- Consumul de stimulente precum alcoolul, cafeaua sau nicotina
Toți acești factori pot contribui la perturbarea nervilor stomacului. Suferinzii ajung apoi să prezinte simptomele tipice.
Când stresul lovește stomacul
Acuzele gastrice sunt adesea declanșate de factori de stres psihologic.
Pentru a înțelege ce se întâmplă în acest sens, este necesar să privim stresul într-un mod diferențiat, deoarece există diferite tipuri de stres și percepția sa este extrem de individuală.
Deoarece stresul frecvent și/sau prelungit nu numai că poate afecta stomacul, dar, în general, poate genera tensiune fizică și psihică la nivelul întregului organism, este întotdeauna bine să acționăm împotriva sa. Identificați-vă factorii de stres personal - numai cei care își cunosc dușmanii pot lupta împotriva lor. Unele persoane sunt stresate de inactivitate, în timp ce altele suferă de prea multe sarcini. Următorul pas ar fi să ne gândim la strategii: gândire pozitivă, grijă, exerciții de respirație și un somn mai bun.
Pentru a preveni ca nervii iritați ai stomacului să devină un factor suplimentar de stres, se recomandă și terapia simptomatică. Există remedii naturale care pot calma nervii stomacului rapid și eficient.
Ce probleme pot apărea?
Un stomac nervos, numit și stomac iritabil, este o tulburare gastrointestinală, cu următoarele simptome tipice
- Crampe abdominale
Dureri de stomac spasmodice sau de tip colică, fără localizare specificată - Greaţă
Senzație urgentă de vărsături, dar fără a se produce de fapt - Durere de stomac
Durerea de stomac se simte foarte diferit în funcție de cauză. Aceasta apare de obicei pe partea stângă a trunchiului, aproximativ sub diafragm. - Dureri abdominale
Durere localizată sub stern, durere localizată în etajul abdominal superior - Balonare
Senzație de congestie a alimentelor fără legătură cu ingestia anterioară de alimente care ar putea explica această senzație - Presiune abdominală
Presiune în abdomen. În funcție de cât de sensibili sunt nervii stomacului, se poate simți ca o senzație puternică de plenitudine gastrică sau poate fi chiar asociată cu durere severă
Cum să vă calmați nervii stomacului
Pentru a scăpa de simptomele supărătoare este necesară echilibrarea nervilor stomacului. Dacă bolile organice declanșează acuze, acestea trebuie tratate în consecință. Dacă nu se poate identifica nicio cauză organică, este posibil ca medicul să diagnosticheze un stomac iritabil sau un sindrom de intestin iritabil. Ambele sunt tulburări funcționale, fără o boală organică de bază. Adesea, pentru tratament sunt utilizate remedii pe bază de plante.
În plus, obiceiurile alimentare și stilul de viață pot juca adesea un rol decisiv și pot declanșa simptome. În consecință, puteți obține multe schimbând obiceiurile care vă cauzează disconfort personal. De exemplu, puteți reduce stresul sau puteți evita alimentele care s-au dovedit a declanșa simptome.
Iberogast® combină efectele a nouă plante medicinale diferite într-un singur medicament și, prin urmare, pe lângă alte efecte benefice în tractul gastrointestinal, poate ajuta la calmarea nervilor sensibili ai stomacului: Mișcările stomacului se pot normaliza și simptomele neplăcute se ameliorează.
Digestia este o muncă grea
Dacă digestia scapă de sub control, rezultatul poate fi indigestia. Aflați cum vă funcționează digestia, care pot fi cauzele problemelor și cum puteți stimula o digestie sănătoasă cu câteva metode simple.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele cât și simptomele supărătoare.