Stomac iritabil - Ce ajută împotriva unui stomac nervos?
Un stomac iritabil, cunoscut și sub numele de stomac nervos sau dispepsie funcțională (DF), reprezintă o tulburare a etajului abdominal superior de care suferă mulți oameni din țările industrializate.
Spre deosebire de sindromul de intestin iritabil (SII), acesta afectează în principal partea superioară a tractului gastrointestinal. La 30% dintre pacienți, simptomele se suprapun. Stomacul iritabil și sindromul de intestin iritabil sunt denumite „tulburări gastrointestinale funcționale”. Medicii aleg termenul „funcțional” atunci când pot exclude orice cauză organică a simptomelor, cum ar fi ulcerele gastrice.
Cauzele care stau la bază sunt multiple și unele cauze propuse încă nu au fost studiate pe larg. Pe lângă predispoziție, anumiți factori externi, cum ar fi nutriția sau stresul, pot declanșa acuzele. Scopul tratamentului este în primul rând de a atenua simptomele precum crampe abdominale, dureri de stomac sau balonare. În plus, se depun eforturi pentru a identifica factorii declanșatori și, dacă este posibil, pentru a-i elimina. Ca atare, pe lângă o terapie medicamentoasă, pacienții înșiși pot face multe pentru a-și atenua acuzele.
Ce semne și simptome sunt caracteristice unui stomac iritabil?
Mulți suferinzi nu pot identifica tulburările din stomac. Unii se plâng de disconfort vag la nivelul etajului abdominal superior, alții descriu durerea ca „asemănătoare apăsării curelei”, deoarece nu se limitează doar la abdomen, ci poate radia și către spate.
Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale unui stomac iritabil:
- Sațietate precoce
Senzația că stomacul este umplut excesiv la scurt timp după ce ați început să mâncați, neproporțional cu cantitatea de alimente consumate, astfel încât masa nu poate fi terminată - Durere epigastrică sau în etajul abdominal superior
Durere localizată sub stern, durere localizată în etajul abdominal superior - Senzație de plenitudine gastrică
Senzație de congestie a alimentelor fără legătură cu ingestia anterioară de alimente care ar putea explica această senzație
Alte simptome ale stomacului iritabil includ:
- Greață
Senzație urgentă de vărsături, dar fără a se produce de fapt - Vărsături
Eliminarea mucusului și a conținutului gastric sau spasme puternice neproductive - Pirozis/eructație acidă
Eructație cu gust acid, senzație de arsură în esofag - Crampe abdominale
Dureri de stomac spasmodice sau de tip colică, fără localizare specificată - Stare de rău
Disconfort asociat cu impresia nevoii de a vărsa - Pierderea apetitului
Lipsa dorinței de a consuma alimente - Disconfort retrosternal
Senzație neplăcută în spatele sternului, dureroasă sau ca o tracțiune
Dacă prezentați simptome cum ar fi scaun cu sânge, pierderea semnificativă în greutate sau dificultăți la înghițire, trebuie să îl contactați pe medicul dvs. Aceste simptome pot indica o tulburare organică a tractului digestiv care necesită urgent terapie recomandată de către un internist sau un gastroenterolog.
Cauzele unui stomac iritabil
Nu se cunoaște pe deplin care sunt cauzele unui stomac iritabil. Relația de cauzalitate, presupusă anterior, dintre infecția cu bacteria Helicobacter pylori și stomacul iritabil este acum tratată ca o entitate separată1.
În schimb, este posibil să existe mai mulți factori fizici, psihologici și sociali care interacționează în spatele tulburărilor stomacului iritabil (așa-numita dezvoltare multifactorială). O posibilă cauză a stomacului iritabil este hipersensibilitatea sistemului nervos din zona gastrointestinală. Această rețea complexă de nervi (sistemul nervos enteric) trece prin întregul tract gastrointestinal și controlează procesele digestive din organism. De exemplu, dacă nervii sunt excesiv de sensibili la presiunea normală și sănătoasă, de exemplu, ca urmare a consumului de alimente, rezultatul ar putea fi senzația de durere.
În plus, tulburarea motilității gastrice poate fi una dintre cauzele disconfortului:
Mușchii din stomac amestecă bolul alimentar prin contracție și relaxare ritmică și îl împing mai departe. Uneori, această mișcare își pierde ritmul. În zona superioară de depozitare, mușchii sunt prea strânși pentru a se ajusta în volum, pentru a oferi spațiu fiziologic pentru alimentele ingerate. În partea inferioară a stomacului, care duce la intestinul subțire, mușchii sunt prea slabi pentru a transporta alimentele către intestin. Acest lucru poate duce la presiuni neplăcute și senzație de plenitudine gastrică și chiar sațietate precoce imediat după începerea mesei.
Unii factori declanșatori ai simptomelor stomacului iritabil sunt cunoscuți, alții sunt doar suspectați. Posibilii factori declanșatori ai simptomelor pot fi obiceiurile alimentare. Pentru mulți suferinzi, consumul de cafea, condimente picante, alcool și/sau alimente grase poate duce la dureri la nivelul etajului abdominal superior. Incompatibilitățile cu produsele lactate, ouăle și anumite tipuri de fructe pot declanșa simptome ale stomacului iritabil.
Nu se poate exclude faptul că stomacul iritabil se poate dezvolta ca urmare a influențelor ereditare – un nou model științific descrie că o infecție sau unii antigeni alimentari (de exemplu, din grâu) pot deteriora bariera intestinală, ceea ce ar putea duce la un răspuns imun sistemic, care la rândul său poate provoca simptome psihologice2.
În plus, motive psihologice sau o dietă greșită pot juca un rol în declanșarea simptomelor stomacului iritabil, cum ar fi stresul permanent sau un regim alimentar dezechilibrat. De exemplu, s-a demonstrat că situațiile severe de conflict și factorii de stres psihologic, cum ar fi anxietatea sau depresia sunt conectați cu stomacul iritabil. Se poate crea un cerc vicios în care stresul mental irită stomacul, iar simptomele stomacului iritabil cresc, la rândul lor, stresul mental3.
Odată ce persoanele care suferă își conștientizează tulburarea, adesea se ocupă de aceasta într-un mod mai conștient. Acest lucru are avantajul că poate avea o influență pozitivă, de exemplu, prin consumul de alimente sănătoase, care nu ar declanșa niciun simptom viitor. Dar există și dezavantajul că se acordă mai multă atenție proceselor fizice, iar acuzele se percep cu o intensitate mai mare.
Stomac iritabil: Stabilirea unui diagnostic este dificilă
De multe ori nu este ușor să se diagnosticheze stomacul iritabil sau sindromul de intestin iritabil: Un diagnostic de „stomac iritabil” poate fi stabilit dacă simptomele gastrice persistă cel puțin douăsprezece săptămâni pe parcursul unei perioade de șase luni fără cauze organice clare4.
Interesant: Oamenii de știință au calculat că între 10 și 20% din populația din țările industrializate suferă de stomac iritabil.
Diferența dintre SII și stomac iritabil
Stomacul iritabil și sindromul de intestin iritabil prezintă multe simptome similare. Până la 30% dintre pacienți pot prezenta simptome suprapuse de stomac iritabil și de sindrom de intestin iritabil. Ambele tulburări prezintă factori de risc și declanșatori similari. Așadar, care sunt diferențele?
Principalele simptome ale stomacului iritabil sunt:
- Sațietate precoce
- Durere în etajul abdominal superior
- Senzație de plenitudine gastrică
Principalele simptome ale intestinului iritabil sunt:
- Durere asociată cu [text întrerupt]
- Modificări ale frecvenței scaunului sau
- Modificări ale texturii scaunului
Cu toate acestea, se poate încerca o modalitate de diferențiere prin localizarea acuzelor: În timp ce simptomele stomacului iritabil apar în principal în partea superioară a tractului gastrointestinal, persoanele cu sindrom de intestin iritabil au tendința de a se plânge de modificări ale frecvenței și texturii scaunului, cum ar fi diaree și/sau constipație.
Cauza exactă a SII nu este cunoscută încă. După cum s-a menționat deja, persoanele cu un SII diagnosticat medical pot prezenta nervi hipersensibili în tractul digestiv. Dar aceasta este doar una dintre cauzele posibile. Medicii și cercetătorii cred, de asemenea, că factorii psihologici ar putea juca un rol.
Stomacul iritabil și indigestia funcțională – unul și același lucru?
Tulburarea funcțională este termenul generic pentru tablourile clinice cum ar fi sindromul de intestin iritabil sau sindromul stomacului iritabil. Conform unei definiții științifice, o tulburare funcțională este „apariția crescută și intensificată a acuzelor care sunt declanșate în tractul gastrointestinal superior și inferior, persistând mai mult de douăsprezece săptămâni sau repetându-se fără ca afectarea organică a unuia dintre organele implicate în digestie să fie identificată prin diagnosticul de rutină”
Posibile tratamente pentru stomacul iritabil
Deoarece un stomac iritabil poate fi caracterizat prin numeroase simptome, este bine să tratați tulburarea complexă și diferitele sale simptome într-un mod cât mai cuprinzător posibil.
Aici intervine așa-numitul principiu de ținte multiple al Iberogast®, care acționează eficient și poate ameliora în mod cuprinzător numeroase simptome. Iberogast normalizează motilitatea gastrică. Studiile au arătat că Iberogast® este în măsură să calmeze nervii intestinali, normalizează aciditatea și, de asemenea, protejează mucoasa gastrică.
Mai multe sfaturi pentru probleme ale stomacului
Există multe modalități de a ameliora simptomele stomacului iritabil. Multe dintre următoarele vă vor ajuta, în general, să vă simțiți mai sănătos/sănătoasă. Ceea ce funcționează în cele din urmă diferă de la o persoană la alta; pur și simplu încercați:
- Pentru acuze care persistă câteva zile sau sunt recurente, consultați un specialist, astfel încât să se poată exclude din timp tulburările organice.
- Relaxare: Evitați stresul excesiv și găsiți un echilibru cu viața profesională. Încercați câteva sporturi „ușoare” adecvate, cum ar fi yoga sau mersul pe jos.
- Mese regulate. Majoritatea oamenilor pot tolera mai bine cinci mese mici pe parcursul zilei decât, de exemplu, două mese foarte mari; încercați varianta care vi se potrivește și continuați cu aceasta.
- Acordați timp suficient pentru fiecare masă și nu înghițiți rapid, ci savurați alimentele.
- De asemenea, evitați alimentele care nu au funcționat bine pentru dvs., care ar putea fi cafeaua, alcoolul sau alimentele picante
Dacă stomacul iritabil este rezultatul suferinței psihologice, psihoterapia poate fi considerată un tratament suplimentar. Discutați cu medicul generalist despre aceasta, vă va putea face trimitere la un specialist.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.