Fructe de armurariu (Cardui mariae fructus) – o plantă încoronată care protejează ficatul
Complexul de ingrediente active, silimarina, conținut în fructele și semințele de armurariu, cu efect puternic de protecție celulară și care apără celulele ficatului de multe toxine, a ajutat armurariul să devină binecunoscut ca un remediu eficient, natural pentru ficat. Beneficiile armurariului includ proprietăți de protecție a mucoasei, acționând la nivelul stomacului. În plus, poate combate radicalii liberi și are efect antiinflamator.
Originea și utilizările armurariului
Potrivit legendei, armurariul (Silybum marianum) își trage numele de la aspectul de marmură albă inconfundabil al frunzelor sale, considerat a fi datorat laptelui Fecioarei Maria. Frunzele produc o sevă albă lăptoasă atunci când sunt rupte de la tulpină. În unele culturi a devenit cunoscut sub denumirea de „Coroana lui Hristos”, ca urmare a aspectului țepos al florilor sale de culoare roșu-violet.
Originar din munții stâncoși din regiunea Mării Mediterane, armurariul s-a răspândit considerabil de-a lungul mileniilor și poate fi găsit acum în toată lumea, din America de Nord, în Asia Mică și chiar în Australia.
Planta medicinală, uneori ajungând până la 1,5 metri înălțime, este înrudită cu familia margaretelor și poate fi adesea găsită în grădinile din întreaga lume, unde inflorescențele sale mari de culoare violet au o valoare ornamentală. În sălbăticie, crește în principal în locuri calde și însorite, pe soluri bogate în nutrienți.
În antichitate, armurariul era cunoscut în principal ca legumă. Se credea că toate părțile sale sunt comestibile, fie crude, fie fierte, rădăcini, frunze, tulpină și chiar bobocii țepoși, atunci când sunt curățați corespunzător. Datorită fructelor sale gustoase, comestibile, armurariul a fost numit și „anghinare sălbatică”, bracteele țepoase fiind consumate exact ca omonimul său, anghinarea.
Efectul său terapeutic ca plantă medicinală a devenit cunoscut pe larg abia la mijlocul secolului al XIX-lea. Din punct de vedere istoric, armurariul a fost utilizat pentru afecțiuni hepatice, de exemplu hepatită și ciroză și probleme cu vezica biliară.
Fapte interesante despre armurariu
Știați că:
- Armurariul își are originea în zona Mediteranei și Africii de Nord?
- Florile de culoare violet înfloresc din iunie până în septembrie?
- Armurariul este considerat o buruiană în unele părți ale lumii? Planta se poate maturiza în mai puțin de un an și se poate răspândi rapid.
- Ingredientul activ din armurariu se numește silimarină și este un amestec de flavonoide?
Efectul fructelor de armurariu asupra tractului gastrointestinal
În zilele noastre, cea mai semnificativă utilizare este centrată în jurul semințelor lungi de 7 mm, maro-cenușii și a extractelor lor. Complexul de ingrediente active, silimarina, conținut în fructele și semințele de armurariu (Silybi mariani fructus), cu efect puternic de protecție celulară și care apără celulele ficatului de numeroase toxine, a ajutat armurariul să devină binecunoscut ca un remediu eficient, natural pentru ficat. Beneficiile armurariului includ proprietăți de protecție a mucoasei, acționând la nivelul stomacului. În plus, poate combate radicalii liberi și are efect antiinflamator.
Toate aceste proprietăți contribuie la efectul cu ținte multiple, dacă armurariul este combinat cu alte plante medicinale, așa cum este cazul Iberogast®. Acest preparat pe bază de plante include extracte din nouă plante medicinale naturale extrem de eficiente, pentru a oferi ameliorarea efectivă a acuzelor precum dureri de stomac, greață, senzație de plenitudine gastrică și crampe abdominale sau simptomelor tulburărilor digestive funcționale, cum ar fi stomacul iritabil sau intestinul iritabil.
Dintr-o privire: Așa acționează fructele de armurariu conținute în Iberogast®
Următorul tabel prezintă diferitele contribuții active ale fructelor de armurariu din Iberogast®:
Beneficiile active ale extractului din fructe de armurariu în contextul stomacului iritabil | |
Activarea musculaturii în partea inferioară a stomacului | |
Relaxarea musculaturii în partea superioară a stomacului | |
Anti-inflamator | |
Reglarea producției de acid gastric | |
Protecția mucoasei gastrice |
Legendă:
Impact slab | |
Impact mediu | |
Impact ridicat |