Maldigestie - o tulburare frecventă în procesul digestiv
Maldigestia este adesea descrisă și prin termenul general de „intoleranță alimentară”. Aceasta se întâmplă atunci când organismul nu descompune corect alimentele în componentele lor, din cauza lipsei enzimelor. Ca urmare, substanțele nutritive pot fi digerate într-un mod alternativ, de exemplu, de către bacteriile intestinale, ceea ce poate duce la simptome diferite. În plus, în cele mai grave cazuri, doar câțiva nutrienți pot fi furnizați organismului în cantități adecvate (malabsorbție), ceea ce ar putea duce la apariția simptomelor de carență.
Mulți pacienți cu intoleranțe alimentare suferă și de simptome neplăcute, cum ar fi greață, crampe abdominale și durere, precum și diaree și scaune grase (steatoree). Se estimează că peste 20% din populația din țările industrializate suferă de intoleranțe alimentare.
Ce tipuri de intoleranțe alimentare există?
Se face distincția între intoleranțele alergice și grupul mult mai mare de intoleranțe nealergice, în care lipsesc enzimele digestive. Există, de asemenea, intoleranțe alimentare cauzate structural care apar ca urmare a unui deficit enzimatic cauzat de o boală organică, de exemplu, insuficiența pancreatică. Cea mai frecventă2 intoleranță funcțională nealergică este intoleranța la lactoză. Apare atunci când oamenii digeră necorespunzător lactoza, un tip de zahăr găsit în produsele lactate, din cauza unui deficit al enzimei lactază în intestinul subțire.
Ce se întâmplă în timpul unui proces digestiv „normal”?
Pentru o mai bună înțelegere a ceea ce „nu funcționează” referitor la maldigestie, merită să aruncăm o privire rapidă asupra digestiei sănătoase: în esență, descompune alimentele în componente în două moduri. Mecanic (de exemplu prin mestecare și prin mișcări gastrointestinale) și chimic și enzimatic prin acidul gastric și enzime. Diferitele substanțe nutritive, minerale și vitamine sunt apoi absorbite în sânge prin peretele intestinal, de unde sunt furnizate întregului organism.
Cum se dezvoltă maldigestia?
Multe organe sunt implicate în procesul digestiv pentru a ne asigura că organismul nostru primește toți nutrienții, vitaminele și mineralele de care are nevoie. Intoleranța poate apărea în principal pe baza a doi factori:
- Intoleranță bazată pe alergii alimentare:
Intoleranța poate rezulta din alergiile alimentare (de exemplu la nuci, pește, produse din soia). Pe lângă problemele gastrointestinale, poate duce și la alte reacții alergice, cum ar fi bufeuri, erupții cutanate și dificultăți de respirație. - Intoleranță bazată pe deficit de enzime
Această intoleranță rezultă întrucât anumite alimente nu pot fi descompuse, deoarece nu există suficiente enzime adecvate disponibile.
Unde poate apărea maldigestia?
Maldigestie cauzată de insuficiența pancreatică
Enzimele pancreatice descompun carbohidrații, proteinele și grăsimile din chimul alimentar imediat ce acesta intră în intestinul subțire. Producerea sau eliberarea acestor enzime poate fi afectată din diverse motive, cum ar fi după intervenții chirurgicale, inflamația organelor sau alte boli pancreatice.
Maldigestie ca urmare a afectării funcției biliare
O altă funcție digestivă importantă este realizată de bilă. Este produsă în ficat și depozitată în vezica biliară. Ajută la descompunerea și absorbția grăsimilor din alimente. Dacă producția sau eliberarea este perturbată, unele dintre grăsimi sunt excretate nedigerate și apare așa-numita steatoree. Acest lucru poate fi cauzat, de exemplu, de calculi biliari, hepatită sau alte boli ale organelor.
Maldigestie în intestin
În intestinul subțire, alimentele sunt reduse în continuare în dimensiuni prin contracțiile musculare și sunt descompuse cu ajutorul unor enzime suplimentare. Unele boli ale intestinului pot duce, de asemenea, ca o consecință a inflamației de bază, la reducerea enzimelor, cum ar fi enterita sau boala Crohn.
Boala celiacă este una dintre bolile care poate urma un curs sever dacă nu este detectată. Afectează în principal intestinul și este cauzată de o reacție la gluten, un grup de proteine care se găsesc în anumite cereale. Are atât caracteristici de alergie, cât și autoimune. Alimentele care conțin gluten provoacă inflamația mucoasei intestinului subțire, care poate fi însoțită de distrugerea celulelor epiteliale intestinale. Drept urmare, substanțele nutritive sunt absorbite mai greu, ceea ce poate duce la simptome grave de carențe. Simptomele și severitatea tabloului clinic pot fi foarte diferite. Semnele posibile includ, printre altele, diaree, flatulență, scaune grase, pierderea poftei de mâncare și scădere în greutate, greață, oboseală. Cu toate acestea, boala poate rămâne adesea nedetectată pentru o perioadă îndelungată. O terapie cauzală nu este în prezent posibilă, doar o abținere pe tot parcursul vieții de la consumul de alimente care conțin gluten ajută3.
Alte boli grave ale tractului gastrointestinal pot, dar nu este obligatoriu, să stea la baza maldigestiei. Prin urmare, consultați întotdeauna un medic dacă simptomele persistă sau reapar pentru o perioadă mai îndelungată. Acesta poate afla cu certitudine de unde vin problemele dvs. Doar atunci când diagnosticul a fost pus, măsurile terapeutice au sens.
Maldigestie a carbohidraților
Carbohidrații, cum ar fi lactoza (zahărul din lapte) și fructoza (zahărul din fructe), sunt unele dintre substanțele nutritive care furnizează cele mai multe calorii din dieta noastră. Dar dacă acestea nu sunt digerate corect în intestinul subțire, nu numai aportul nostru de calorii poate suferi. Zaharurile ajung în colon nedigerate, unde vor fi fermentate de bacterii pe măsură ce trec prin intestinul gros. Gazele generate au fost legate de apariția crescută a simptomelor digestive funcționale, inclusiv balonare, flatulență sau dureri abdominale.
Maldigestia lactozei sau fructozei poate apărea, de asemenea, ca un simptom al altor boli, cum ar fi insuficiența pancreatică deja menționată, boala celiacă sau boala Crohn, ca urmare a intervențiilor chirurgicale sau pur și simplu ca urmare a înaintării în vârstă. Chiar dacă unii oameni se nasc cu un deficit de lactază (enzima responsabilă de descompunerea zaharurilor din lapte), destul de des procesul de înaintare în vârstă este cel care îi scade eficiența. Acest lucru poate fi combătut fie prin consumul de preparate cu lactază, fie prin modificări ale dietei care reduc aportul de lactoză.
Lipsa enzimelor care ajută la digerarea fructozei, zaharaza și maltaza, poate fi, de asemenea, responsabilă pentru apariția simptomelor de maldigestie, dar adesea nu sunt rezultatul unei reduceri a activității enzimei, ci mai probabil al unui aport excesiv de fructoză în primul rând. Intestinul uman poate procesa doar o cantitate limitată din aceste zaharuri înainte de a începe fermentația în colon. La fel ca în cazul maldigestiei lactozei, există suplimente disponibile pentru combaterea simptomelor.
Cum apare maldigestia?
Gama de simptome de intoleranță și/sau malabsorbție este diversă.
Simptomele posibile ale maldigestiei includ:
- Greață și uneori chiar vărsături
- Balonare
- Crampe abdominale
- Dureri abdominale
- Diaree și/sau constipație
- Flatulență
- Steatoree, cunoscută și sub numele de scaun gras (scaun voluminos, argilos, spumos, cu miros penetrant)
Cum sunt testate incompatibilitățile?
În cazul în care credeți că prezentați o intoleranță, trebuie mai întâi să vă observați singuri corpul pentru o vreme, de preferință cu un jurnal al dietei și simptomelor. Apoi, medicul vă poate organiza un interviu de analizare a antecedentelor medicale și, dacă este necesar, poate utiliza în prealabil alte proceduri de diagnostic pentru a exclude alte cauze.
În cazul suspiciunii de intoleranță, există numeroase proceduri de testare cu rezultate dovedite, de exemplu:
- Test de respirație (de exemplu, în caz de suspiciune de intoleranță la lactoză sau fructoză)
- Analize de sânge (de exemplu, dacă se suspectează boala celiacă sau intoleranța la histamină)
- Analize de urină și scaun
Ce terapii sunt disponibile?
Abordările terapeutice sunt la fel de variate ca și cauzele. Dacă boala preexistentă este organică, primul scop al tratamentului este, desigur, tratarea cauzei de bază. De obicei, simptomele se vor îmbunătăți ulterior.
În general, o dietă poate ajuta în cazul intoleranțelor alimentare funcționale. Evitați alimentele care nu sunt digerate corect sau la care sunteți alergic(ă). Există diete moderate în care factorul declanșator este doar redus (de exemplu în cazul intoleranței dobândite la fructoză) și diete stricte care necesită eliminarea completă a „factorului iritant”. Uneori este posibil să se furnizeze enzimele lipsă din exterior. Acest lucru este posibil, de exemplu, în cazul intoleranței la lactoză.
Dacă medicul poate exclude maldigestia, alergiile sau alte boli drept cauză a simptomelor dvs., este posibil să suferiți de o tulburare gastrointestinală funcțională, cum ar fi intestinul iritabil sau dispepsia funcțională. În acest caz, un amestec de plante eficiente poate ajuta la echilibrarea mușchilor din tractul gastrointestinal și la calmarea nervilor gastrici iritați. Mulți bolnavi folosesc Iberogast®, un lichid oral care conține nouă plante perfect potrivite și a ajutat deja peste 80 de milioane de oameni din întreaga lume cu probleme precum dureri de stomac, greață sau balonare.
Intestinele
Care sunt funcțiile intestinului subțire, colonului și florei intestinale? Aflați totul despre intestine și cum funcționează acestea. Citiți acum!
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.