Presiune la nivelul stomacului: Ce trebuie să faceți dacă stomacul este sub presiune?
Toată lumea simte aceasta din când în când: Senzația neplăcută de presiune la nivelul stomacului nu este neobișnuită și este de fapt complet normală imediat după o masă bogată sau la câteva ore după aceea. Dar presiunea gastrică persistentă sau senzația de sațietate sau de plenitudine gastrică la scurt timp după începutul mesei pot indica, de asemenea, o tulburare gastrointestinală funcțională, în unele cazuri. Acestea includ tulburări precum stomacul iritabil sau sindromul de intestin iritabil. Aceste tulburări nu sunt cauzate de o boală organică, dar simptomele pot fi foarte severe. Vă vom explica cum se dezvoltă presiunea la nivelul stomacului, ce simptome pot fi asociate cu aceasta și ce puteți face cu privire la senzația de apăsare din stomac.
Presiune dureroasă în stomac
În general, presiunea abdominală nu este un simptom gastrointestinal frecvent definit. Stomacul nu doar doare, ci resimte o mare presiune internă. În funcție de sensibilitatea nervilor gastrici ai persoanei afectate, se poate resimți ca o senzație neobișnuit de puternică de plenitudine gastrică, durere sau că stomacul este pe cale să explodeze. Cu toate acestea, uneori senzația poate fi nedureroasă. Deoarece localizarea senzației de presiune este adesea relativ dificilă pentru persoana afectată, acuzele corespunzătoare care nu afectează direct zona stomacului sunt, de asemenea, descrise adesea folosind termenul de presiune la nivelul stomacului.
Presiunea la nivelul stomacului și simptomele concomitente
Senzația de presiune a stomacului resimțită de cei afectați îi poate limita în viața de zi cu zi nu numai din cauza durerilor abdominale severe asociate uneori, ci și din cauza simptomelor concomitente care apar frecvent. Acestea includ, printre altele:
- Greață
- Eructație (acră)
- Pirozis
- Balonare
- Crampe abdominale
Simptomele și consecințele însoțitoare, cum ar fi acestea, pot împiedica persoana afectată să își îndeplinească sarcinile și obligațiile zilnice în mod normal; prin urmare, presiunea gastrică constantă poate să contribuie decisiv la limitarea calității vieții. Așadar, ce trebuie făcut dacă presiunea la nivelul stomacului devine un companion constant?
Presiunea la nivelul stomacului - ce o provoacă?
Presiunea la nivelul stomacului nu este o boală și nici măcar un simptom frecvent definit de tulburări gastrointestinale funcționale, ci este o senzație deranjantă pentru cei afectați. Uneori poate indica și o boală sau o tulburare de bază, cum ar fi, de exemplu, dispepsia funcțională (stomac iritabil). Pentru a reduce senzația de presiune la nivelul stomacului sau chiar a o elimina complet, ar trebui să aruncați o privire mai atentă asupra posibilelor cauze din spatele acesteia.
Așa cum am menționat mai devreme, adesea acuzele pot fi legate de sensibilitatea nervilor gastrici ai fiecărei persoane.
În multe cazuri, dieta poate fi declanșatorul acestei senzații neplăcute. Cei care iau mese grăbite și grele cresc semnificativ probabilitatea de disconfort la nivelul stomacului: alimentele bogate în grăsimi pot întârzia golirea gastrică, iar consumul grăbit poate duce la înghițirea de aer și la cantități mai mari de gaze în stomac.
Ceea ce începe cu o ușoară senzație de plenitudine gastrică se poate transforma rapid într-o puternică senzație de presiune la nivelul stomacului.
Senzația de presiune în stomac poate avea și alte cauze:
- Stomac iritabil cu
- probleme de motilitate; în acest caz, în mod specific, o mișcare dezechilibrată a mușchilor stomacului
- hipersensibilitate a nervilor din stomac
- Sfincterul dintre esofag și stomac nu se relaxează suficient (aerul nu poate scăpa în sus)
- Sindromul de intestin iritabil
- Alergii sau intoleranțe alimentare
Ce altceva poate provoca presiune la nivelul stomacului?
Există multe alte cauze ale senzației de presiune la nivelul stomacului, care pot fi legate de dietă, tulburări funcționale sau de o boală fizică gravă.
Cauzele sau factorii declanșatori frecvenți ai presiunii la nivelul stomacului:
- Indigestie
- Constipație
- Consum de alimente în exces
- Stres
- Tulburări de alimentație
- Sindrom premenstrual
- Sarcină
Cauze funcționale:
Unele cauze nu rezultă dintr-o boală organică. Prin urmare, sunt numite „funcționale”. Printre acestea se numără tulburări gastrointestinale, cum ar fi:
- sindromul de intestin iritabil
- stomacul iritabil
- unele tulburări de reflux
Pe lângă cauzele funcționale, pot exista și cauze organice pentru senzația de presiune la nivelul stomacului, dureri de stomac sau dureri în etajul abdominal superior. Uneori, aceste simptome pot fi cauzate chiar de organe din afara tractului gastrointestinal, de exemplu în caz de atac de cord (a se vedea mai jos). Dacă bănuiți o boală preexistentă, este întotdeauna recomandat să consultați medicul, pentru a exclude orice afecțiuni grave.
Cauze organice:
- Boală inflamatorie a intestinului
- Pancreatită
- Hernii
- Intoxicație alimentară
- ulcere gastrice
- gastrită
- infecții gastrointestinale
- cancer gastric
- ulcere duodenale
- atacuri de cord
Copiii suferă de presiune la nivelul stomacului?
Chiar și copiii suferă adesea de presiune la nivelul stomacului, însoțită de alte simptome, cum ar fi pirozis, constipație sau flatulență. La copii, poate exista o gamă largă de cauze în spatele presiunii la nivelul stomacului.
Dacă senzația de presiune la nivelul stomacului este prezentă după masă, poate fi rezultatul unui consum prea mare de alimente. În acest caz, presiunea la nivelul stomacului este cauzată de extinderea excesivă a peretelui stomacului ca urmare a cantității mari de alimente ingerate. Chiar dacă senzația de plenitudine gastrică este o senzație neplăcută pentru persoana afectată, părinții nu trebuie să se îngrijoreze. Presiunea din abdomen dispare după un timp, când alimentele au fost digerate.
Dacă s-au consumat alimente precum fasole, linte sau varză creață, generarea crescută a gazelor în intestin este de obicei cauza balonării, resimțită ca senzație de presiune la nivelul stomacului. Legumele și varza sunt printre alimentele care produc mai multe gaze în timpul procesului de digestie. În mod similar, înghițirea aerului, băuturile carbogazoase sau pur și simplu ingerarea în grabă a alimentelor poate provoca acumularea de gaze în stomacul copilului. Senzația de presiune la nivelul stomacului crește, deoarece excesul de aer, îmbogățit cu dioxid de carbon, metan și hidrogen, se acumulează în intestin.
Intoleranțele alimentare pot fi deseori responsabile pentru o senzație de presiune în stomac, care apare mai ales împreună cu dureri abdominale. Dacă la copii apar probleme ale stomacului, mai ales după consumul de lapte sau alimente pe bază de cereale, trebuie luată în considerare posibilitatea ca acestea să nu fie tolerate. Dacă bănuiți o intoleranță a copilului, este întotdeauna recomandat să vă consultați medicul, pentru a testa acest lucru.
Nu se poate exclude complet faptul că senzația de presiune la copii este cauzată de o boală gravă. Copilul resimte presiunea din stomac ca o durere usturătoare și poate prezenta în plus:
- Febră ușor ridicată
- Vărsături
- Diaree sau
- Durere la nivelul membrelor
O infecție gastrointestinală poate fi o cauză potențială. Boala se răspândește de obicei prin aer (infecție prin picături) sau prin obiecte contaminate (infecție prin frotiu). Părinții ar trebui să consulte un medic cu privire la simptomele enumerate pentru a confirma suspiciunea și a combate infecția cu medicamente adecvate, dacă febra este deosebit de mare sau de durată (mai mult de trei zile).
În cazul în care crampele sunt asociate cu senzația de presiune la nivelul stomacului, este posibil ca acesta să fie un simptom însoțitor al unor boli precum gastrita. Dar cauza presiunii la nivelul stomacului nu este neapărat organică. În schimb, motivul poate fi și o tulburare gastrointestinală funcțională, cum ar fi stomacul iritabil sau sindromul de intestin iritabil. În acest caz, niciun organ nu este bolnav, dar simptomele pot fi foarte dureroase.
În majoritatea cazurilor, senzația de presiune la nivelul stomacului la copii nu este un motiv de îngrijorare, iar presiunea dispare de la sine după un timp. Cu toate acestea, dacă
- este resimțită presiune în stomac de mai multe ori pe săptămână,
- scaunele capătă o culoare neagră sau sunt complet absente
- apar simptome precum febră mare și vărsături
este recomandată o vizită la medic. Tratamentul diferă în funcție de factorul declanșator și de vârsta copilului, sub trei ani sau peste trei ani. Aceasta poate include o schimbare a dietei și a stilului de viață, remedii casnice sau medicamente pe bază de plante, cum ar fi Iberogast® pentru tratamentul stomacului iritabil și al intestinului iritabil. Acesta este de obicei o modalitate bună de a ameliora senzația de presiune la nivelul stomacului.
Ce sfaturi dietetice de bază și privind stilul de viață pot fi date?
Mai ales în cazul senzației de presiune la nivelul stomacului provocată de alimentație și stres, diferite remedii casnice pot ajuta și ameliora simptomele însoțitoare, cum ar fi greața.
Acuzele acute legate de acidul gastric, însoțite de eructații acre, pot fi ameliorate cu anumite alimente care neutralizează acidul gastric. Ați putea dori să încercați:
- banane coapte
- pâine albă
- migdale
- cartofi
- semințe de in
- miere
În caz de durere de stomac declanșată de dietă, este recomandat să schimbați dieta. Evitați orice aliment pe care îl recunoașteți ca agravând simptomele. Acestea pot fi dulciuri, alimente grase și mese copioase, carne și produse de origine animală.
Puteți încerca să consumați alimente integrale, fructe și legume și să beți apă plată în loc de apă carbogazoasă.
Există, de asemenea, diverse plante și plante medicinale care calmează stomacul și favorizează digestia:
- Roiniță
- Mușețel
- Coriandru1
- Frunze de busuioc2
- Chimen3
- Ghimbir4
- Anason5
De asemenea, încercați o dietă sănătoasă, variată, cu multe fructe și legume, mestecați bine și mâncați cu atenție, faceți suficientă mișcare și încercați să evitați stresul și alți factori iritanți, cât mai mult posibil. Pe lângă nutriție, iată câteva alte sfaturi despre stilul de viață care pot fi aplicate împotriva senzației de presiune la nivelul stomacului:
- Căldură
- Exerciții de relaxare
- Evitarea stresului
- Poziție culcată diferită
- Îmbrăcăminte confortabilă
- Respirație uniformă
Ameliorarea eficienta a presiunii presiunii la nivelul stomacului
Pentru a ameliora senzația deranjantă de presiune din stomac, mai ales dacă este combinată cu alte simptome, se recomandă să utilizați preparate care nu numai că echilibrează digestia, ci și calmează nervii iritați din tractul digestiv. Cu o combinație unică de nouă plante medicinale eficiente din punct de vedere medical, Iberogast® poate oferi un sprijin cuprinzător în tratamentul tulburărilor gastrointestinale funcționale; datorită numeroaselor ingrediente pe bază de plante, simptomele funcționale și legate de motilitate pot fi ușurate rapid, ameliorând și senzația neplăcută de presiune în stomac.
Dacă simptomele persistă sau, de exemplu, depind din ce în ce mai puțin de mese, se recomandă o vizită la medic, pentru a clarifica faptul că o boală mai gravă a stomacului nu este responsabilă pentru senzația de presiune din stomac.
Iberogast®
Tulburările de la nivelul tractului gastrointestinal sunt în general nu numai extrem de neplăcute și asociate cu numeroase acuze, dar adesea îngreunează viața normală de zi cu zi. Este bine că există Iberogast®: Combinația a nouă plante medicinale vizează atât cauzele, cât și simptomele supărătoare.